Contact Info
Marshallweg 5
5466AH Veghel
info@bitcoinkopen.nl
+31 413 74 71 74

Bitcoinkopen.nl

Wat zijn stablecoins

Wat zijn Stablecoins?

In de wereld van crypto heb je veel verschillende soorten coins. Één type coin dat op dit moment zeer populair is, zijn de stablecoins, ook wel bekend als stabiele munten. In deze blog zullen we bespreken wat deze coins zijn, hoe ze werken en waarom ze zo populair zijn geworden.

Wat zijn stablecoins en waarom zijn ze zo populair?

Stablecoins zijn cryptocurrencies die, in tegenstelling tot andere digitale valuta’s, stabiele prijzen hebben. Dit wordt bereikt door een of andere vorm van backing, waarbij een “stablecoin” gematcht wordt met de waarde van een andere munteenheid, zoals de Amerikaanse dollar, euro, of goud. Dit zorgt ervoor dat de prijs van een stablecoin stabiel blijft tegenover de gekozen backing currency. Dit is aantrekkelijk voor traders die stabiele, minder volatiele investeringen willen maken.

Er zijn verschillende vormen van stablecoins die gedekt worden door onderliggende activa, waaronder crypto-collateralized (gedekt door andere cryptocurrencies), fiat-collateralized (gedekt door traditionele valuta zoals de Dollar of Euro) en commodity-collateralized (gedekt door grondstoffen zoals goud).

Bij crypto-collateralized stablecoins, zoals MakerDAO, fungeren andere cryptocurrencies als onderpand. Fiat-collateralized stablecoins, zoals Tether en USD Coin, hebben als onderliggende waarde echt geld, zoals de Dollar of Euro. Commodity-collateralized stablecoins, zoals Digix, zijn gekoppeld aan de prijs van een specifieke grondstof.

Waarom zijn stablecoins zo populair?

Eén reden dat stablecoins populair zijn is de volatiliteit van Bitcoin en andere cryptocurrencies. In december 2017 bijvoorbeeld steeg de Bitcoin-prijs tot bijna $20.000, terwijl deze zich amper een jaar later rond de $3.000 bevond. Deze schommelingen kunnen voordelig zijn voor risiconemers, maar veel traders appreciëren toch gereguleerde beleggingen en de beveiliging van hun investeringen. Ze compenseren deze schommelingen en zijn daarom een populaire keuze geworden.

Zehebben ook de potentie om de functionaliteit van cryptocurrencies te vergroten. Zij kunnen worden gebruikt voor o.a. internationale transacties aangezien zij niet gevoelig zijn voor wisselkoersschommelingen, wat het proces efficiënter en veiliger maakt. Ook kunnen zij worden gebruikt in DeFi-applicaties, zoals leningplatforms, dexs en yield farming-tools, die allemaal afhankelijk zijn van liquiditeit en stabiliteit.

Waar worden stablecoins voor gebruikt?

Stablecoins zijn een vorm van cryptocurrency die worden ondersteund door andere “veiliger” activa, zoals fiatgeld of een andere cryptocurrency. Dit betekent dat hun waarde is gekoppeld aan een andere asset, waardoor ze stabieler zijn en minder volatiel. Hieronder bespreken we enkele redenen waarvoor ze worden gebruikt:

1. Betalingen:

Stablecoins worden steeds vaker gebruikt om betalingen te doen. Hun stabiliteit en betrouwbaarheid maken ze aantrekkelijk voor mensen die zich zorgen maken over de volatiliteit van andere cryptocurrencies. Kopers en verkopers kunnen gemakkelijk transacties verrichten zonder zich zorgen te maken over prijsschommelingen.

2. Investering:

Stablecoins maken het mogelijk om te investeren in cryptocurrencies zonder de volatiliteit van andere cryptocurrencies. Hierdoor kunnen investeerders beter de risico’s beheren en beter profiteren van de groeiende cryptomarkt.

3. Ruilen:

Stablecoins kunnen eenvoudig worden uitgewisseld tussen verschillende cryptobeurzen. Dit komt omdat ze minder volatiel zijn dan andere cryptocurrencies, wat betekent dat ze minder risico lopen op prijsschommelingen tijdens de overdracht.

4. Internationale transacties:

Stablecoins bieden een goedkopere en meer efficiënte manier om internationale transacties uit te voeren dan traditionele bankmethoden. Dit komt doordat ze sneller en veiliger zijn, en lagere transactiekosten met zich meebrengen.

5. Een alternatief voor fiatgeld:

Stablecoins kunnen worden gezien als een alternatief voor fiatgeld. Dit komt doordat ze dezelfde functie vervullen als fiatgeld, terwijl ze tegelijkertijd de voordelen van cryptomunten hebben. Dit betekent dat mensen die geen vertrouwen hebben in het fiatgeld van hun land, kunnen overstappen op stablecoins voor hun financiële transacties.

Conclusie

Stablecoins spelen een steeds grotere rol in de wereld van cryptocurrency en financiën. Ze worden gebruikt voor een verscheidenheid aan doeleinden, waaronder betalingen, investeringen, uitwisselingen, internationale transacties, en als alternatief voor fiatgeld. Hun stabiliteit en veiligheid maken ze aantrekkelijk voor mensen die zich zorgen maken over de volatiliteit van andere cryptocurrencies. Het is duidelijk dat ze een belangrijke rol spelen in het bevorderen van de adoptie van cryptocurrency, wat positief is voor de toekomst van de financiële wereld.