Contact Info
Marshallweg 5
5466AH Veghel
info@bitcoinkopen.nl
+31 413 74 71 74
polkadot

Polkadot kopen

Polkadot (DOT)

Polkadot is een protocol dat ervoor zorgt dat verschillende blockchains met elkaar kunnen communiceren (interoperability).  Het is ontworpen om gemakkelijk transacties van de ene blockchain naar de andere blockchain te maken en om andere data naar elkaar te kunnen versturen. Naast dat dit eenvoudig en snel werkt, kan het ook een hoop transactiekosten besparen. Hoe dit kan? Het werkt doormiddel van het Substrate framework, hiermee kan men zelf blockchains ontwerpen en testen. Wil je meer weten over Polkadot? Lees dan verder.

Polkadot in het kort

Meerdere blockchains

Doormiddel van het Substrate framework kunnen transacties en gegevensoverdracht plaatsvinden tussen verschillende cryptocurrencies. Hierdoor kunnen verschillende soorten blockchains samenwerken en communiceren.

Stemrecht

Als Polkadot (DOT) houder krijg je stemrecht om over de toekomst van Polkadot te bepalen. De veranderingen worden voorgesteld aan de hand van een referendum.

Staking

Omdat Polkadot gebruik maakt van het Proof-of-Stake consensus is het mogelijk om jouw Polkadot tokens in te leggen om nieuwe coins te verdienen. Je kunt hier ongeveer 10% rendement mee verdienen.

Makkelijker dan ooit

Polkadot kopen of verkopen is nog nooit zo makkelijk geweest. Koop, verkoop en trade jouw favoriete cryptocurrencies nu! Ontvang uw Polkadot binnen 10 minuten na aankoop in uw persoonlijke wallet.

Polkadot kopen in
3 stappen

1

Maak een account aan

Maak gemakkelijk en snel een account aan zodat je kunt beginnen met handelen.

2

Kies een bedrag

Selecteer de crypto munt en bepaal voor hoeveel euro Polkadot je wil kopen.

3

Ontvang de cryptomunten

Pak een kopje koffie, terwijl wij de cryptomunten naar je verzenden. Je ontvangt de munten snel!

Veelgestelde vragen over Polkadot

Wat is Polkadot?

Polkadot is een protocol dat blockchains met elkaar verbindt. Hierdoor kunnen tokens en data verstuurd worden over verschillende cryptocurrencies, wat voorheen niet mogelijk was. Het doel van Polkadot is om een volledig gedecentraliseerd web te ontwerpen, waarbij de gebruikers het voor het zeggen hebben. Het is daarnaast ook ontworpen om snelle en goedkopere transacties mogelijk te maken. Net zoals veel andere altcoins is Polkadot zowel een token dat kan worden gekocht of verkocht, maar daarnaast is het ook een gedecentraliseerd protocol.

In 2016 werd Polkadot opgericht door de mede-oprichter van Ethereum, Gavin Wood. Het werd op 26 mei 2020 gelanceerd door middel van The Web3 Foundation, een organisatie dat in onderzoek- en ontwikkelingsteams investeerd om een gedecentraliseerd web te creëren. Gavin Wood deed het naturlijk niet alleen, uiteindelijk heeft hij Polkadot onder andere samen met Robert Habermeier en Peter Czaban gelanceerd. Het Polkadot protocol is ontworpen om ongerelateerde blockchains veilig met elkaar te laten verbinden, zodat transacties of gegevens tussen bijvoorbeeld de Ethereum en Bitcoin blockchains zonder een derde partij verzonden en ontvangen kunnen worden. Het gebruik van zogenoemde Parachains, zorgen ervoor dat Polkadot snel is doordat deze de verwerkingen van data van de hoofdblockchain afhalen. Een Parachain is een blockchain die verbonden is aan het Polkadot netwerk.

Daarnaast heeft Polkadot ook een token met twee belangrijke functies binnen het Polkadot-netwerk: het is een governance token, dat houdt in dat houders inspraak hebben in de toekomst van het protocol. Daarnaast wordt het gebruikt voor staking, dit is de manier waarop het Polkadot-netwerk transacties verifieert en nieuwe DOT uitgeeft.

De Polkadot koers uitgelegd

Polkadot verbindt allerlei cryptocurrencies met elkaar, maar uiteindelijk heeft de token Polkadot (DOT) een eigen koers. Deze wordt bepaald door het koop- en verkoopgedrag van Polkadot houders, het is en blijft een vraag en aanbod markt. De motieven van (potentiele) kopers en verkopers worden bepaald door factoren zoals sentiment, technische ontwikkelingen, nieuws ontwikkelingen en algemene economische veranderingen.
In tegenstelling tot Bitcoin, heeft Polkadot geen maximum voorraad. Per juni 2022 heeft Polkadot meer dan 1.1 miljard coins in omloop. Doormiddel van Proof-of-Stake consensus algoritme worden er nieuwe coins de wereld in gebracht.

Hoe wordt de Polkadot koers beïnvloed?

Een van de belangrijkste factoren die de prijs van DOT beïnvloedt is het marktsentiment en het algemene vertrouwen van beleggers. Als beleggers bullish zijn over cryptocurrencies en blockchaintechnologie, zal de prijs van DOT waarschijnlijk ook stijgen. Omgekeerd, wanneer beleggers bearish zijn over de markt en cryptocurrencies in het algemeen, zal de koers van DOT waarschijnlijk dalen. Een andere belangrijke factor die de prijs van DOT beïnvloedt is hoe goed de technologie van Polkadot presteert en of die al dan niet wordt overgenomen door ontwikkelaars en bedrijven. Als de technologie van Polkadot waardevol en succesvol blijkt te zijn, dan zal de koers van DOT waarschijnlijk stijgen. Maar als Polkadot zijn beloften niet waarmaakt of uit de gratie raakt bij ontwikkelaars en bedrijven, dan zal de prijs waarschijnlijk dalen. Over het geheel genomen is de prijs van DOT zeer volatiel en kan sterk worden beïnvloed door allerlei factoren.

Hoe werkt Polkadot?

Het Polkadot netwerk maakt gebruik van het Proof-of-Stake consensus mechanisme. Dit zorgt ervoor dat transacties veilig gerealiseerd kunnen worden en nieuwe DOT tokens in omloop kunnen komen. Polkadot maakt dus gebruik van andere blockchains, waardoor het meer dan 1.000 transacties per seconde kan verwerken. Dit is onwijs snel als je het vergelijkt met Bitcoin (ongeveer 7 TPS) en Ethereum (ongeveer 15 TPS). Wanneer er meer parachains toegevoegd worden zal de Transaction per Second van Polkadot alleen maar hoger worden. Binnen het Proof-of-Stake mechanisme zijn er verschillende manieren waarmee Polkadot holders kunnen gaan staken.

Validators

De eerste manier is om validator te worden. Als validator doe je het meeste werk, wanneer het gaat om de beveiliging van het netwerk. Je moet DOT inleggen om te kunnen beginnen met staken. Als node van het netwerk moet je actief zijn in het netwerk en weinig downtime runnen. Als beloning ontvang je een vergoeding in Polkadot hiervoor terug. Wat kan er mis gaan? Wanneer je een fout maakt, met kwade bedoelingen handelt of technische problemen hebt m.b.t. het staken, kun je vooraf geïnvesteerde DOT tokens als straf verliezen.

Nominators

Als nominator kun je mee profiteren van een validator. Je ‘nominate’ hiervoor een validator waaraan jij je DOT tokens delegeert (delegaten) en ontvangt een deel van zijn beloning. Het risico? Je moet de validator 100% kunnen vertrouwen, want zodra hij de mist in gaat, ontvang jij geen beloningen en kun je zelfs een deel van je geïnvesteerde geld verliezen. Op deze manier doen investeerders indirect mee met de staking van Polkadot.

Naast dat je als DOT eigenaar kunt Validaten of Nominaten, heb je ook zeggenschap over de toekomst van het Polkadot netwerk. Hoe meer DOT tokens je hebt, hoe meer stemrecht je hebt.

Wat is een parachain?

Het idee achter Polkadot is om verschillende blockchains aan elkaar te verbinden. De blockchains die verbonden zijn op het Polkadot netwerk worden parachains genoemd. De naam komt van het woord parallelle blockchain. De parachains op het Polkadot netwerk hebben verschillende eigenschappen en eigen tokens. De beveiliging van deze blockchains wordt door Polkadot gedaan. In principe werken de parachains los van elkaar, maar gaan steeds terug naar de standaard Relay chain van Polkadot, om die blockchain op de hoogte te brengen. Dit proces wordt gedaan om de blockchain veilig te houden. Zoals al eerder besproken kun je met Polkadot eigen cryptocurrencies maken en als parachain te laten functioneren. Wat is het voordeel hiervan? Het maken van een eigen cryptocurrency en eigen blockchain is duur en vergt veel werk. Door gebruik te maken van het Polkadot relaychain wordt het voor jou en de gebruikers van jouw cryptocurrencies gemakkelijker. Het voordeel dat Polkadot snelle transacties kan realiseren, komt mede door de hoeveelheid parachains dat het gebruikt. Hoe meer parachains gebruikt worden, hoe sneller het netwerk zal gaan worden.

Polkadot koers verwachting

Polkadot is sinds mei 2020 gelanceerd en heeft sindsdien al een grote indruk gemaakt bij crypto beleggers.

De prijs van Polkadot zal naar verwachting blijven stijgen naarmate het netwerk populairder wordt en meer innovatieve projecten host. De populariteit van Chainlink op het Polkadot netwerk is een goede indicator voor het potentieel ervan, en het is waarschijnlijk dat meer topprojecten zich in de toekomst bij het netwerk zullen willen aansluiten. Daarnaast heeft het een breed scala aan use cases en richt zich op brede demografische groepen, waardoor het een waardevolle investering is. Naarmate Polkadot meer bekendheid krijgt, zal de prijs ervan naar verwachting blijven stijgen.

 

Jaar

Gem. Prijs

Max. Prijs

Min. Prijs

Gem. Market Cap

Gem. Volume

2020

$4,83

$9,43

$3,61

$3,7 mld

$313,5 mln

2021

$25,72

$49,19

$7,31

$23,2 mld

$2,1 mld

 

De toekomst voor spellen is voor niemand mogelijk, dit geldt ook bij cryptocurrencies doordat de markt extreem volatiel is. Ga er dus niet vanuit dat de voorspellingen exact gaan uit komen. Wanneer je Polkadot wil kopen, doe dan altijd eerst je eigen onderzoek. Doe dit door bijvoorbeeld te kijken naar het laatste Polkadot crypto nieuws, markttrends, technische en fundamentele analyse, en de mening van experts voordat je beslissingen maakt.

Tradingbeasts

Jaar

Minimum prijs

Maximum Prijs

Gemiddelde prijs

2022

$6,48

$11,01

$8,75

2023

$6,39

$9,40

$7,52

2024

$10,18

$14,97

$11,98

2025

$12,54

$18,45

$14,76

Digitalcoinprice

Jaar

Minimum prijs

Maximum Prijs

Gemiddelde prijs

2022

$6,48

$10,71

$8,60

2023

$10,66

$13,08

$11,46

2024

$9,86

$14,73

$12,16

2025

$13,93

$17,56

$15,61

2026

$13,09

$16,11

$14,57

2027

$15,56

$23,03

$19,81

2028

$23,62

$28,47

$26,69

2029

$31,61

$34,85

$32,73

2030

$35,63

$38,48

$37,05

2031

$39,70

$41,92

$40,83

Nieuwsgierig naar andere cryptocurrencies?

Lees meer

Voeg Polkadot toe aan je portfolio

Sluit je aan bij miljoenen anderen en investeer in de toekomst. Koop Polkadot gemakkelijk, snel en veilig via Nederlands meest vertrouwde crypto broker.