Contact Info
Marshallweg 5
5466AH Veghel
info@bitcoinkopen.nl
+31 413 74 71 74

Bitcoinkopen.nl

m

De Bitcoin prijs in de afgelopen jaren

Bitcoin is de allereerste crypto in de cryptocurrency-industrie. Sinds de lancering in 2009 heeft Bitcoin razendsnel gezorgd voor de groei en adoptie van crypto. Op moment van schrijven is de gehele marktwaarde van crypto meer dan twee triljard dollar waard. Een ongelooflijk bedrag voor een markt dat zijn levenslicht pas 12 jaar geleden zag. 

Wat is Bitcoin?

Satoshi Nakamoto, een pseudoniem persoon of groep, publiceerde de Bitcoin white paper in 2008, waarin hij het concept van BTC beschreef. In 2009 werd het eerste blok van Bitcoin, het zogenaamde genesis-blok, live gezet waardoor BTC officieel een activa was. Al vroeg in de beginjaren Satoshi niks meer van zich horen, waardoor zijn echte identiteit tot de dag van vandaag een mysterie is.

Hoewel de crypto-industrie begon met enkel Bitcoin en de onderliggende blockchain-technologie, omvat de sector nu duizenden cryptocurrencies naast tal van verschillende blockchains en oplossingen die betrekking hebben op een overvloed aan use cases.

In de loop der jaren hebben tal van cryptocurrency-projecten geprobeerd om een soort gelijke digitale activa te creëren naar het model van Bitcoin. Waar Litecoin het meest in de buurt kwam is geen van de crypto-projecten die het hebben geprobeerd gelukt. Een voorbeeld is Dogecoin, deze is uit Litecoin ontstaan. Maar alsnog ligt Bitcoin nog steeds mijlenver voor op de overige cryptocurrencies op het gebied van marktkapitalisatie.

Hoe werkt Bitcoin?

Nu Bitcoin in de loop der jaren steeds populairder is geworden, vragen steeds meer mensen zich af hoe Bitcoin werkt. Bitcoin is een gedecentraliseerde cryptocurrency die werkt op een eigen blockchain (de Bitcoin-blockchain) die beveiligd is en beheerd wordt door een uitgebreid wereldwijd netwerk van deelnemers. Het is een cryptocurrency zonder grenzen die in fracties verhandeld kan worden (bijv. 1/10de Bitcoin) en waarmee transacties uitgevoerd kunnen worden voor goederen en diensten. Bitcoins maximale voorraad van 21 miljoen coins wordt beschermd door zijn open-sourcecode en maakt het actief schaars en deflatoir, in tegenstelling tot de Amerikaanse dollar.

De prijs van Bitcoin wordt vaak gekoppeld aan die van de Amerikaanse dollar en is in de loop der jaren enorm gestegen. Bezitters van BTC kunnen Bitcoin zelf opslaan en er wereldwijd transacties mee uitvoeren, zonder beperkingen. BTC heeft in de loop der tijd ook veel aandacht van het grote publiek gekregen, waarschijnlijk door de publieke steun van beroemdheden als Elon Musk en de adoptie door bedrijven als PayPal.

Bitcoin koers geschiedenis

De prijsveranderingen voor Bitcoin weerspiegelen afwisselend het enthousiasme van beleggers en de ontevredenheid over de belofte. Satoshi Nakamoto, de anonieme uitvinder(s) van Bitcoin, ontwierp het als een medium voor dagelijkse transacties en een manier om de traditionele bankinfrastructuur te omzeilen na de financiële ineenstorting van 2008.

Sindsdien heeft de cryptocurrency aan populariteit gewonnen als ruilmiddel en heeft het handelaren aangetrokken die inzetten op de prijsveranderingen. Daarnaast is BTC veranderd naar een ander type investering. Het is nu namelijk een manier om waarde op te slaan en je in te dekken tegen inflatie.

De prijsschommelingen rondom Bitcoin waren in het verleden vooral het gevolg van kleine beleggers en handelaren die gokten op een almaar stijgende prijs. Er zat toen nog weinig redenatie achter het handelen.

Maar het prijsverhaal van Bitcoin is de laatste tijd veranderd. Institutionele beleggers druppelen binnen nu de cryptocurrency markten volwassen worden, en regelgevende instanties stellen regels op die speciaal voor hen gelden. Hoewel de koers van Bitcoin volatiel blijft, maakt het nu deel uit van de reguliere economie in plaats van een instrument voor speculanten die op zoek zijn naar snelle winsten.

Hier is een kort overzicht van het verleden van Bitcoin:

2009–2015

Bitcoin had een prijs van nul toen het in 2009 werd geïntroduceerd. Op 17 juli 2010 sprong de prijs naar $.09.2 De prijs van Bitcoin steeg opnieuw op 13 april 2011, van $1 naar een nieuwe all-time high van $29,60 op 7 juni 2021, een winst van 2.960% binnen drie maanden. Een scherpe recessie op de cryptocurrency markten volgde, en de prijs van Bitcoin bereikte halverwege november een dieptepunt op $2,05

Het jaar daarop steeg de prijs van $4,85 op 9 mei naar $13,50 op 15 augustus.

2012 bleek over het algemeen een saai jaar voor Bitcoin, maar in 2013 stegen de prijzen sterk. De Bitcoin begon het jaar op $13,28 en bereikte $230 op 8 april; een even snelle daling van de prijs volgde, waardoor de prijs een paar weken later op 4 juli terugviel naar $68,50.

Begin oktober werd Bitcoin verhandeld tegen $123,00; in december piekte de prijs naar $1.237,55 en daalde drie dagen later naar $687,02. De Bitcoin-prijzen daalden in 2014 en bereikten $315,21 aan het begin van 2015.

2016–2020

In 2017 schommelde de prijs van Bitcoin rond de 1.000 dollar tot hij midden mei de 2.000 dollar doorbrak en op 15 december explodeerde tot 19.345,49 dollar. Beleggers, overheden, economen en wetenschappers kregen de Bitcoin-hype in de gaten en andere entiteiten begonnen cryptocurrencies te ontwikkelen om te concurreren met Bitcoin.

De Bitcoin-prijs bewoog de volgende twee jaar zijwaarts, met weinig extreme prijsschommelingen. Er was bijvoorbeeld nog wel een opleving in prijs en handelsvolume in juni 2019, met prijzen die de $ 10.000 overschreden. Halverwege december was de prijs echter gedaald tot $6.635,84.

In 2020 viel de economie stil vanwege de COVID-19 pandemie wat ook effect had op de prijs van Bitcoin. De cryptocurrency begon het jaar op $6.965,72. De uitschakeling van globale samenleving door de  pandemie en het daaropvolgende overheidsbeleid voedde de angst van beleggers over de wereldeconomie en versnelde de stijging van Bitcoin. Bij sluiting op 23 november werd Bitcoin verhandeld voor $19.157,16. De prijs van Bitcoin bereikte iets minder dan $29.000 in december 2020, een stijging van 416% vanaf het begin van dat jaar.

2021–Present

Bitcoin had in 2021 minder dan een maand nodig om zijn prijsrecord van 2020 te verpulveren en overschreed op 7 januari 2021 de $40.000. Medio april bereikte de Bitcoin-prijs een nieuw hoogtepunt van meer dan 60.000 dollar toen Coinbase, een beurs voor cryptocurrency’s, naar de beurs ging. Institutionele belangstelling stuwde de prijs verder omhoog en Bitcoin bereikte een all-time high van meer dan 63.000 dollar op 12 april 2021.

Tegen de zomer van 2021 waren de prijzen met 50% gedaald, tot 29.795,55 dollar op het dieptepunt op 19 juli. In september wakkerde de bull run weer aan, met prijzen die $52.693,32 aantikte, maar een grote terugval bracht het naar $40.709,59 ongeveer twee weken later.

Op 7 november 2021 bereikte Bitcoin opnieuw een all-time high, ditmaal van $67.549,14. Begin december 2021 daalde de Bitcoin tot $49.243,39 om daarna weer te schommelen, omdat onzekerheid over inflatie beleggers bleef afschrikken naast de opkomst van een nieuwe variant van COVID-19, Omicron.

Factoren die invloed hebben op de Bitcoin koers

Net als andere valuta’s, producten of diensten binnen een land of economie, zijn Bitcoin- en andere cryptocurrency-prijzen afhankelijk van de waargenomen waarde en vraag en aanbod. Als mensen geloven dat Bitcoin een bepaald bedrag waard is, zullen ze het betalen, vooral als ze denken dat het in waarde zal stijgen.

Het is de bedoeling dat er ooit maar 21 miljoen Bitcoins gemaakt worden. Hoe dichter Bitcoin bij zijn limiet komt, hoe hoger de prijs zal zijn, zolang de vraag gelijk blijft of toeneemt.

Volgens de wetten van vraag en aanbod zou de prijs van Bitcoin moeten blijven stijgen omdat het aanbod misschien niet aan de vraag kan voldoen – zolang de populariteit blijft groeien. Als de populariteit echter afneemt en de vraag daalt, zal er meer aanbod zijn dan vraag en zou de prijs van Bitcoin moeten dalen, tenzij hij om andere redenen zijn waarde behoudt.

Een andere factor die van invloed is op de prijs van Bitcoin ligt in het verlengde van vraag en aanbod; Bitcoin is namelijk een instrument geworden dat investeerders en financiële instellingen gebruiken om waarde op te slaan en rendement te genereren. Er worden derivaten gecreëerd en verhandeld door makelaars, beleggers en handelaren, waardoor de prijs van Bitcoin verder wordt beïnvloed. Speculatie, hype over beleggingsproducten, extreme uitbundigheid, of paniek en angst onder beleggers zullen ook de prijs van Bitcoin beïnvloeden, omdat de vraag zal stijgen en dalen met het gevoel van beleggers.

Andere cryptocurrencies kunnen ook de prijs van Bitcoin beïnvloeden. Er zijn verschillende cryptocurrencies, en het aantal blijft stijgen naarmate regelgevers, instellingen en handelaren hun zorgen wegnemen en ze adopteren als acceptabele betalingsvormen en valuta. Ten slotte, als consumenten en beleggers denken dat andere munten waardevoller zullen blijken te zijn dan Bitcoin, zal de vraag dalen, waardoor de prijzen zullen stijgen – of de vraag zal stijgen, samen met de prijzen, als het sentiment de andere kant opgaat.