Contact Info
Marshallweg 5
5466AH Veghel
info@bitcoinkopen.nl
+31 413 74 71 74

Bitcoinkopen.nl

Bull en bear market uitgelegd

De bull en bear markets zijn twee crypto termen die voor cryptobeleggers zeer interessant zijn. Het zijn namelijk periodes waarin zij of veel winst kunnen maken of juist veel kunnen verliezen, doordat de prijzen gigantisch kunnen stijgen of dalen. In deze blog worden de Bull en bear market uitgelegd.

Wat is een bull market?

Een bull market wil zeggen dat de prijzen in een markt (zoals cryptocurrencies of aandelen) over een langere periode stijgen. Wanneer investeerders van een aandeel of cryptocurrency positief denken over een aandeel worden zij ‘bullish’ genoemd. De term ‘bull market’ verwijst naar een stier die zijn doelwit de lucht in gooit. Een bull market kan beginnen doordat mensen optimistischer worden over de markt, wanneer er positieve ontwikkelingen hebben plaatsgevonden of er positief nieuws is. Voorbeelden zijn veranderingen in de regelgeving (zoals het legaliseren van Bitcoin in een land) of economische situaties (bijvoorbeeld doordat meer mensen geld over houden om te beleggen). Wanneer de koers op een gegeven moment weer zakt, wil dit niet meteen zeggen dat de bull market voorbij is. De kans dat de cryptokoers hierna weer stijgt is mogelijk.

Wat is een bear market?

Wanneer er pessimisme ontstaat bij beleggers, dalen de koersen, wat leidt tot angst bij andere beleggers. Deze zijn dan ook geneigd om hun inleg te verkopen, omdat zij bang zijn om nóg meer te verliezen dan ze al hebben geleden. Dit noemen beleggers een bear market, het is een periode wanneer de prijzen dalen en veel negativiteit hangt omtrent de markt. Het is het tegenovergestelde van een bull market. De waarde van vele munten zullen in deze periode sterk dalen. De term ‘bear market’ verwijst naar een beer die zijn prooi met zijn klauwen naar beneden slaat. Ook wordt er gezegd dat de koersen relatief gezien in een bull market harder stijgen dan dat de koersen dalen in een bear market, maar dit verschilt per markt.

Bitcoin bull markets en bear markets

Bitcoin heeft tot nu toe drie overduidelijke bear markets gekend. Zo heeft de eerste van 8 juni 2011 tot 18 november 2011 plaatsgevonden. Op 8 juni 2011 had Bitcoin zijn all time high bereikt op $29 en daalde deze binnen 5 maanden naar $2,10 op 18 november 2011, een daling van maarliefst 93%. Achteraf gezien waren dit natuurlijk beiden uitstekende inkoopprijzen, maar toendertijd was Bitcoin nog een geheimzinnige valuta.

Op 4 december 2013 stond de koers van Bitcoin met een toenmalige all time high op $1.127 en maakte binnen 13 maanden een daling van 85% naar $175 dollar op 14 januari 2015. De twee meest waarschijnlijke oorzaken van deze bear market waren het sluiten van ‘The Silk Road’ en het instortten van de Mt. Gox beurs. De gebruikers van deze exchanges zagen de toekomst van Bitcoin negatief in, waardoor de cryptocurrencies dood en onbruikbaar genoemd werden.

Na 2015 duurde het voor Bitcoin langer dan 500 dagen om weer terug te komen bij de eerder behaalde ATH van $1.127. In deze periode maakten altcoins (andere cryptocurrencies buiten Bitcoin, zoals Ethereum, Ripple en Dogecoin) hun entree in de markt waardoor er steeds meer positivisme omtrent crypto heersde. Binnen een periode van slechts twee jaar, steeg de koers van Bitcoin met een waanzinnige 6000%.

Tweede bear market Bitcoin, 2014-2016. Bron van Coinmetrics.io

Maar deze positiviteit kon niet voor altijd blijven, want in 2017 raakte Bitcoin wederom in een bear market. Na het behalen van de ATH van $19.640 op 16 december 2017 kelderde Bitcoin terug naar $3.185 op 15 december 2018, wat een keldering van 84% betekende.

Tijdens de COVID-19 pandemie was de wereld geshockt door alle gebeurtenissen die plaatsvonden. In deze tijd kregen mensen juist hoop in cryptocurrencies en Bitcoin werd een trend. Zo is de waarde van Bitcoin binnen 400 dagen van $3720 naar $64.865 gegaan, een stijging hoger dan 1600%.

Zitten we momenteel in een bear of bull market?

Eerst kijken we naar de definitie die gehanteerd wordt om te bepalen wanneer er sprake is van een bull of bear market. Volgens Investopedia is er een bull market wanneer de koers met 20% stijgt, nadat hij twee keer met 20% is gedaald. Van een bear market is sprake wanneer de prijzen met 20% of meer dalen ten opzichte van recente hoogtepunten, waarbij er veel negativiteit heerst. Deze definities zijn gebasseerd op de traditionele financiële markten, dus pin je niet vast op deze cijfers in de cryptomarkt. Een stijging en daling van 20% in crypto kan gebeuren in enkele uren of dagen. Het is dus lastig te zeggen wat er gaat gebeuren.

Op het moment van schrijven zitten we in een bull market. Op 5 januari 2022 stond BTC op $46.000, hierna zakte hij terug naar $35.000 (een daling van ongeveer 24%). Iets langer dan een maand later, op 10 februari 2022, stond de koers op $44.200. Binnen twee weken daalde de koers weer naar $35.600, wat resulteerde op een daling van ongeveer 19%.

Sinds deze daling is er een positieve lijn te zien, de koers is namelijk (op het moment van schrijven) $43.600 wat resulteert op een stijging van meer dan 30%. Daarnaast wordt er in de weken tijdens deze stijging positief over Bitcoin en altcoins gepraat. Zo heeft de oorlog in Oekraine laten zien wat de rol van cryptocurrencies kan zijn in een tijd van onzekerheden. De bevolking die alleen geld op de bank hadden konden hier lastig bij, in tegenstelling tot de groep mensen die crypto hadden. Zij konden veel gemakkelijker toegang krijgen tot hun tegoeden.

In tijden van een bull market en bear market liggen er veel kansen om geld te verdienen. Terwijl de prijzen laag zijn in de bear market kun je crypto voor goedkoop inkopen en tijdens de bull market kun je winsten pakken. Doe je eigen onderzoek wanneer je in crypto gaat verhandelen.