Contact Info
Marshallweg 5
5466AH Veghel
info@bitcoinkopen.nl
+31 413 74 71 74

Bitcoinkopen.nl

XRP rechtszaak tegen de SEC: Hoe dit de hele crypto en web 3.0 industrie kan beïnvloeden

Alles over crypto voor beginners

Voor sommige mensen is het erg lastig om een artikel over cryptocurrencies te lezen. Dit komt vaak door de moeilijke termen die gebruikt worden. In deze blog leggen we jou de belangrijkste crypto termen eenvoudig uit.

Cryptocurrency

Een digitale valuta dat ontworpen is op basis van cryptografie (vandaar de naam). Je kunt je geld investeren in cryptocurrencies, maar ook kun je met crypto in sommige landen betalen. De eerste cryptocurrency is ontstaan in 2009 door Satoshi Nakamoto. Hij maakte in dit jaar tevens de eerste online transactie met Bitcoin. Na Bitcoin volgde vele andere altcoins met hun eigen kenmerken.

Bitcoin

Bitcoin is de allereerste en populairste cryptocurrency die we kennen. Deze crypto munt kan gebruikt worden als veilig betaalmiddel. Door het gedecentraliseerd netwerk van Bitcoin worden transacties duizenden computers over de hele wereld. Dit netwerk wordt ook wel de Blockchain genoemd. Je kunt Bitcoin kopen en verkopen bij een crypto broker of exchange.

Altcoins

Altcoins worden ook wel alternatieve coins genoemd. Het zijn alle cryptocurrencies behalve Bitcoin. De allereerste crypto munt was natuurlijk Bitcoin. Hoe Bitcoin gemaakt is, staat allemaal online. Hierdoor gingen mensen hun eigen cryptocurrency maken, waardoor er nieuwe digitale valuta ontstonden. De Bitcoin dominantie ligt op de dag van vandaag op 42%, wat betekent dat 58% van de totale crypto markt uit altcoins bestaat. Voorbeelden van Altcoins zijn Ethereum, Ripple en Dogecoin, maar er zijn nog veel meer altcoins.

Bear market

Dit is een onbepaalde periode van een markt waarin de koersen in een dalende trend zitten. Doordat het sentiment van aandeelhouders erg negatief is, blijven prijzen dalen. De naam ‘bear market’ is een verwijzing naar een beer die zijn prooi naar beneden haalt en verslindt.

Bull market

Deze trend is het tegenover gestelde van de bear market. Bij de bull market is het sentiment van (potentiële) cryptotraders erg positief, waardoor koersen in een opwaartse spiraal zitten. De naam ‘bull market’ is een verwijzing naar een stier die alles en iedereen de lucht in gooit.

All time high (ATH)

De all time high is de hoogste koerswaarde dat een cryptocurrency ooit heeft bereikt. Toen bijvoorbeeld Bitcoin deze bereikte, was het overal te horen op het nieuws. Om jouw coins op de All time high te verkopen is erg lastig te timen. Daarnaast vindt er na het bereiken van een ATH vaak een prijsdaling plaats.

Blockchain

De Blockchain is een lange keten van data met daarin alle transacties die ooit met deze cryptocurrency gedaan zijn. Het netwerk van de Blockchain wordt voortgezet door middel van crypto mining. Doordat het netwerk gedecentraliseerd is, moeten computers de transacties goedkeuren. Hierdoor is het onmogelijk om onjuiste betalingen te doen met cryptocurrency, want deze orders worden afgewezen door het netwerk.

Crypto Wallet

Een cryptocurrency wallet is in de meeste gevallen nodig om munten te ontvangen en te versturen. Bij een wallet zitten twee soorten keys, namelijk public keys en private keys. Een public key is een soort adres waar anderen cryptocurrencies naar jou kunnen verzenden. De private key is een code waarmee jij toegang hebt tot jouw wallet. Mocht je deze kwijtraken, dan is de kans groot dat je al je crypto verloren hebt. Het is niet zo dat wanneer je een wallet in gebruik hebt jouw crypto munten hierin zitten, maar je hebt door de private keys toegang tot de gegevens die aangeven dat je een x aantal aan crypto hebt. Er zijn verschillende crypto wallets, zo is de een veiliger dan de ander en ook is er verschil in de gebruiksvriendelijkheid.

FOMO

FOMO is de afkorting van ‘Fear Of Missing Out’. In de cryptowereld wil dit zeggen dat mensen bang zijn een grote stijging in waarde te missen, omdat zij zien dat anderen hiervan profiteren. Ze handelen hier op emotie en kopen snel een aankoop zonder hier verder lang bij stil te staan. In de meeste gevallen pakt dit niet goed uit, doordat ze de stijging toch al gemist hadden.

HODL

Deze term betekent het ‘holden’ van je cryptomunten. Het is ontstaan door een chat gebruiker die zo overtuigd was over zijn investeringen dat hij de munten voor de lange termijn wilde houden. Hij probeerde anderen te overtuigen, maar doordat hij (waarschijnlijk) genoeg alcohol op had, kon hij niet goed meer typen. Hij typte daardoor in zijn bericht ‘Hodl’ in plaats van ‘hold’. Mensen zagen het bericht en deelde het op een grappige manier.

Koers

De koers is in de cryptowereld hetzelfde als op de aandelenmarkt, maar de koersen van crypto valuta zijn erg volatiel. Dit is een van de redenen dat het verhandelen van crypto coins een groot risico met zich meebrengt, daarentegen kun je dit natuurlijk ook als een voordeel zien. De koers wordt onder andere bepaald door vraag en aanbod.

Marktkapitalisatie

De marktkapitalisatie, ook wel beurswaarde genoemd, is een indicator dat aangeeft hoe groot de cryptocurrency in zijn geheel is. Je berekent het door het totale aantal uitgegeven aandelen te vermenigvuldigen met de huidige koers.

Mining

Crypto mining maakt het mogelijk om transacties te doen. Een computer is zo geprogrammeerd om een specifieke puzzel op te lossen. Wanneer de puzzel wordt opgelost krijgt deze computer een beloning in de vorm van cryptocurrencies. Op deze manier wordt de hoeveelheid per crypto dat er in omloop is steeds vergroot. Iedereen kan crypto minen, maar vaak is de concurrentie al zo groot dat je met een normale PC hier niet tegen op gewassen bent. Het is daarom vaak voor de particuliere miner niet snel winstgevend.

Non-fungible token (NFT)

Een Non-fungible token (NFT) is een digitaal object, bijvoorbeeld een afbeelding, digitaal kunstwerk of een tweet. Bezitters van een NFT hebben een onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Iedereen kan jouw NFT gewoon zien, maar kunnen deze niet zomaar overnemen. Het systeem achter NFT’s is ook op basis van een blockchain ontworpen. NFT’s kun je verhandelen op verschillende platformen. Ook is het leuk om te vermelden dat iedereen een digitaal kunstwerk kan maken. Hiervoor moet je wel het een en ander voorbereiden.

Whitepaper

Een whitepaper is een bestand waarin staat waar de cryptocurrency voor gemaakt is. Hierin staan onder andere het protocol, toekomstplannen en wat de meerwaarde van een coin is. Bijvoorbeeld op bitcoin.org kun je de whitepaper vinden in een pdf-bestand.

Wil je nog meer leren over cryptocurrencies? Bekijk dan onze andere blogs of bekijk de rest van onze website.