Wat is een Bitcoin wallet?
Vandaag de dag is het makkelijker dan ooit om Bitcoins (BTC) te kopen. De keuze is reuze; brokers en exchanges bieden overal op het internet tegen mooie voorwaarden de digitale munt aan. Maar wil jij jouw Bitcoins uit handen houden van kwaadwillende mensen, dien je de Bitcoins wel veilig op te slaan. Voor écht geld (fiatgeld) bestaan kluizen en banken. Voor digitale currencies hebben we gelukkig wallets, en daar is ook genoeg keus in. Laten we eens een kijkje nemen in wat wallets zijn, hoe ze werken, en welke de beste keus voor jou is.
Wat is een wallet?
Omdat Bitcoin een digitale valuta is het uitsluitend op te slaan in een elektronische of online wallet. Met deze wallet is het mogelijk om Bitcoin te ontvangen en te versturen. Hiermee komt de digitale wallet qua kenmerken sterk overeen met fysieke portemonnee. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, slaat een Bitcoin wallet niet daadwerkelijk de coins op. In plaats daarvan blijven de coins deel uitmaken van het blockchain-systeem als stukjes gegevens. De wallet dient als middel voor toegang tot de coins.
Hoe werkt een Bitcoin wallet?
Om Bitcoin te verzenden en ontvangen via jouw wallet, heb je een private key en een public key nodig. Deze keys worden automatisch, via een algoritme, voor jou gegeneerd bij het aanmaken van een Bitcoin wallet. Deze keys zijn altijd wiskundig met elkaar verbonden.
Bij het verzenden van Bitcoin is de private key vereist en dient ten alle tijden geheim te blijven. Voor het ontvangen van Bitcoins heb je de public key nodig. Deze mag met iedereen gedeeld worden. De public key wordt altijd afgeleid van een private key.
Het zit namelijk zo: wanneer een Bitcoin wallet wordt aangemaakt, genereerd de wallet een “seed”. Deze seed zijn (meestal) 12 of 24 random gegenereerde woorden die je veilig op moet slaan. Na het bevestigen van de seed phrase, wordt via de seed een Bitcoin key (private key) aangemaakt, waardoor het mogelijk is Bitcoin te verzenden en ontvangen.
Waar de private key zeer belangrijk is om voor jezelf te houden, daar kan mag je public key geven aan wie je maar wilt. Er worden constant nieuwe public key s aangemaakt. Om je privacy zo goed mogelijk in stand te houden, is het aan te raden om een public altijd maar eenmalig te gebruiken. Het wordt op deze manier namelijk lastiger om je betalingsgeschiedenis te volgen. Een gebruiker van een wallet kan altijd zijn wallet herstellen zolang hij zijn recovery seed heeft. Dat zijn de 12 of 24 random gegenereerde woorden die gecreëerd zijn met de wallet.
Wanneer je een wallet alleen maar gebruikt om er Bitcoins in op te slaan, is her hebben van de wallet kosteloos. Wanneer je transacties vanuit de wallet wilt verrichten ga je transactiekosten betalen. Deze transactiekosten zijn afhankelijk van het netwerk en wallet dat je gebruikt. Daarnaast kan een exchange of broker ook nog een percentage pakken. Meestal betaal je een vast percentage of het bedrag wat je transfereert.
Verschillende type wallets
Wanneer je jouw Bitcoin wilt opslaan, is er keuze uit een divers assortiment wallets. Deze wallets variëren van mobiele wallets tot aan hardware wallets. De ene wallet is vatbaarder voor cyberaanvallen, maar heeft een betere gebruiksgemak. De ander is zo veilig als Fort Knox maar is weer minder toegankelijk. We zullen alle opties benoemen en afhankelijk van de specificaties en gebruiksgemakken, kan jij voor jezelf bepalen welke wallet het beste bij je past.
Mobiele wallets
De mobiele wallet is voor degenen die dagelijks actief Bitcoin gebruiken voor goederen en diensten of voor het verrichten van persoonlijke transacties. Deze wallet draait net als een app op je smartphone en slaat er jouw privésleutel op. Hiermee stelt de wallet jou in staat om met de telefoon te betalen voor spullen, crypto op te slaan en te handelen in crypto.
Sommige applicaties maken al gebruik van NFC. Dit betekent dat je jouw telefoon simpelweg tegen een terminal kan houden om een fysieke betaling te doen. Hierdoor hoef je geen enkele informatie te verstrekken bij een betaling.
Mobiele wallets zijn zo makkelijk in gebruik omdat ze gebruik maken van vereenvoudigde technologie op het gebied van betalingsverificatie. Er zijn maar een aantal vertrouwde nodes in het Bitcoin-netwerk die ervoor zorgen dat ze de juiste informatie hebben. Hier zit ook gelijk het nadeel van een mobiele wallet. Omdat er maar weinig nodes aan te pas komen, dien je ze volledig te vertrouwen, dat terwijl Bitcoin een vertrouwens loze filosofie heeft. Het is een prijs die gebruikers van mobiele wallets moeten betalen, omdat het anders niet mogelijk is om gemakkelijk toegang te hebben tot je Bitcoins.
Ook zijn mobiele wallets gevoelig voor malware en hacking. Je kan al snel controle over je wallet verliezen als iemand zomaar toegang krijgt tot je mobiele apparaat. Het is daarom erg belangrijk dat je zoveel mogelijk beveiligingsopties inschakelt bij een mobiele wallet, zoals twee-factorauthenticatie en face-ID.
Twee-factorauthenticatie (2FA) is een tweede beschermlaag waarbij je, naast je gebruikersnaam en wachtwoord, een code invoert om in te loggen. hEt is een extra controle om te bewijzen dat jij het echt de persoon bent die wilt inloggen. Deze 2FA wordt met een code jaar je mobiele nummer gesmst of je e-mailadres gemaild. Daarnaast kan je ook applicaties, zoals Google Authenticator en Microsoft Authenticator, die elke dertig seconden een nieuwe 2FA code automatisch genereren.
Omdat Mobiele wallets relatief onveilig zijn ten op zichtte van andere type wallets, is het aan te raden om alleen BTC wat je echt nodig hebt te bewaren op je mobiele wallet. Mocht je een grote hoeveelheid BTC hebben dat je toch niet direct gaat gebruiken, kan je deze beter opslaan in een aparte hardware of paper wallet.
Web wallets
Bij web wallets staan je private keys opgeslagen op een server, die constant online is en gecontroleerd word door een derde partij. Verschillende diensten bieden verschillende functies, waarvan sommige kunnen worden gekoppeld aan mobiele en desktop-portemonnees.
Net als bij mobiele wallets bieden e-wallets hun gebruikers de mogelijkheid om onderweg toegang te krijgen tot hun tegoeden vanaf elk apparaat dat op het internet is aangesloten. Ook hier hebben organisaties die de website beheren toegang tot je privésleutels en dus, je Bitcoins.
De meeste e-wallets zijn aangesloten op exchanges. Hierdoor heb je geen garantie dat je tegoeden veilig zijn. In het verleden is het voorgekomen dat exchanges zijn gesloten om wat voor reden dan ook en dat de gebruikers geen toegang meer hadden tot hun private keys.
In sommige gevallen bieden exchange wallets een zekere mate van bescherming tegen het verlies van fondsen. Bijvoorbeeld een verzekering of back-upfondsen om gebruikers terug te betalen als de exchange of broker wordt gehackt.
Wil je een web wallet gebruiken? Dan raden wij Metamask aan.
Desktop wallets
Een desktop wallet wordt, zoals de naam al impliceert, gedownload en geïnstalleerd op een computer. De private keys van deze wallets worden opgeslagen op de harde schijg of SSD’s. Ze zijn per definitie veiliger dan online en mobiele wallets, omdat ze voor hun gegevens niet afhankelijk zijn van derden en moeilijker te stelen zijn.
Desondanks zijn deze wallets nog steeds verbonden met het internet, en daarom minder veilig dan hardware en paper wallets. Deskotop wallets zijn echter een ideale oplossing voor mensen die kleine hoeveelheden Bitcoin vanaf hun computer verhandelen. Wij raden de desktop wallet van Exodus aan.
Hardware wallets
Een hardware Bitcoin wallet iets totaal anders dan eerdere besproken wallets. Bij een hardware wallet worden de private keys namelijk opgeslagen in een fysiek apparaat. Het is volgens kenners dé veiligste manier om je Bitcoin in op te slaan. In tegenstelling tot papieren portemonnees, die op een gegeven moment in software geïmporteerd moeten worden, kunnen hardware wallets veilig en interactief gebruikt worden. Ze zijn immuun voor computervirussen en, mits níet in het bezit van hackers, te hacken.
De meeste hardware ledgers, zoals een Trevor of Ledger, hebben schermen die een extra beveiligingslaag vormen voor zoals het verifiëren van wallet gegevens. Een scherm kan bijvoorbeeld een herstelzin genereren en het bedrag en adres bevestigen van de betaling die je wilt doen. Als het apparaat waarop je investeert authentiek is en gemaakt door een betrouwbare en competente fabrikant, zal jouw BTC veilig en goed beschermd zijn.
Het is sterk af te raden om een tweedehands hardware wallet te kopen. Er zijn namelijk nep hardware wallets op de markt die het mogelijk maken jouw Bitcoins of andere cryptocurrencies te stelen.
Paper wallets
Een paper wallet is een fysiek document dat een openbaar adres bevat voor het ontvangen van Bitcoin en een private key waarmee je Bitcoin die op dat adres is opgeslagen, kunt uitgeven of overdragen. Over het algemeen worden paper wallets afgedrukt in de vorm van QR-codes, zodat ze snel scanbaar zijn en de keys kunt toevoegen aan een software wallet of een mobile wallet.
Het grote voordeel van paper wallets ten opzichte van digitale wallets is dat deze offline worden opgeslagen. Hierdoor is het volledig immuun voor cyberaanvallen, waaronder malware en keyloggers. Je moet bij het aanmaken van een paper wallet wel rekening houden dat niemand meekijkt of kan zien waar je de paper wallet opslaat.
Ten slotte moet je bij het opbergen van een paper wallet opletten dat je het op een droge, veilige plaats opbergt. Het laatste wat je wil hebben is dat het document waterschade of slijtage ondervindt. Lamineer het document of verzegel het in een plastic zak.
Conclusie
Het hebben van een wallet is essentieel als je jouw Bitcoins op een veilige plek wilt bewaren. Digitale wallets zoals Mobile-, web- en desktop wallets zijn ideaal als je snel bij je Bitcoins wilt komen en verhandelen. Ze zijn daarentegen wel een stuk vatbaarder voor cyberaanvallen en hacks. De veiligste manier is daarom om een hardware wallet of paper wallet te beheren. Deze zijn niet te hacken en je hebt daarom alles in eigen hand. Beslis voor jezelf wat je voorkeur heeft en doe goed onderzoek naar partijen en hun opties.