Contact Info
Marshallweg 5
5466AH Veghel
info@bitcoinkopen.nl
+31 413 74 71 74

Bitcoinkopen.nl

Dogecoin verwachting

Wat is Bitcoin mining en is het winstgevend?

Het Bitcoin netwerk is aan de hand van de ideeën van Satoshi Nakamoto ontworpen met het consensusprotocol genaamd ‘Proof-of-Work’. Al 13 jaar lang is dit netwerk veilig en (nog) niet gehackt. Dit komt waarschijnlijk door de regels in het protocol die erg uitgebreid en ingewikkeld zijn. Het Bitcoin mining proces levert hier een bijdrage aan. Ik probeer je zo simpel mogelijk het fenomeen Bitcoin mining uit te leggen en behandel of het winstgevend zou kunnen zijn.

Wat is Bitcoin mining?

Bitcoin is gebouwd op een gedecentraliseerd netwerk dat de blockchain voortzet. Het bestaat uit computers (ook wel nodes genoemd) verspreid over de hele wereld. Deze computers maken het mogelijk om Bitcoin te ontvangen, versturen en beheren. Om Bitcoin transacties mogelijk te maken, zijn er Bitcoin miners nodig. Gemiddeld elke 10 minuten wordt een nieuwe blok toegevoegd aan de blockchain. Maar wie of welke computer dit nieuwe blok mag toevoegen wordt besloten aan de hand van een soort spel. De computers krijgen namelijk vanuit het systeem een puzzel, waarvan de oplossing geraden moet worden om een wiskundige vergelijking op te lossen. Elk van deze computers is zo geprogrammeerd om zoveel en zo snel mogelijk nummers te raden. Zodra een computer denkt de juiste oplossing te hebben, wordt deze gecontroleerd door de rest van het netwerk. Is het antwoord door de meerderheid goedgekeurd, dan mag deze computer het volgende blok met transacties toevoegen aan de blockchain.

Dat iemand hier blij mee is, komt vooral door het feit dat diegene hier 6,25 BTC mee verdiend, dat op de dag van vandaag 222.000 euro waard is. Satoshi Nakamoto heeft Bitcoin zo geprogrammeerd dat deze beloning na 210.000 nieuwe blokken wordt gehalveerd. Het begon in 2009 namelijk met 50 Bitcoins per blok, maar is inmiddels al 3 keer gehalveerd. Doordat er gemiddeld elke 10 minuten een blok toegevoegd wordt aan de puzzel, duurt het ongeveer 4 jaar om deze 210.000 blokken te bereiken en dus de beloning te halveren. Bitcoin miners zijn dus nodig om de blockchain voort te zetten en om alle Bitcoins die er zijn (maximaal 21 miljoen) de markt op de brengen.

Mining moeilijkheidsgraad

Hoe moeilijk het is om als eerste de puzzel op te lossen, veranderd steeds. Dit wordt bepaald door de hoeveelheid mining kracht er op dat moment actief is in het systeem. De moeilijkheidsgraad wordt na 2016 nieuwe blokken aangepast, zodat er gemiddeld elke 10 minuten een nieuw blok komt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een periode is met minder actieve miners. Het duurt dan langer voordat de puzzel gekraakt wordt. Om die tijdspan op gemiddeld 10 minuten te houden, wordt de moeilijkheidsgraad dus verlaagd.

Geschiedenis van Bitcoin mining

Satoshi Nakamoto slaagde erin op 3 januari 2009 om het allereerste Bitcoin block te minen. In die tijd was hij de enige op het Bitcoin netwerk, waardoor er geen speciale apparatuur voor nodig was. Nakamoto deed dit namelijk gewoon vanuit zijn/haar persoonlijke computer. Naarmate er meerdere miners het Bitcoin netwerk op kwamen ontstond er ook meer competitie om deze puzzel op te lossen. Hierdoor gingen steeds meer mensen zoeken naar alternatieve apparatuur om de rest sneller af te zijn.

Doordat Bitcoin steeds populairder werd, zochten steeds meer mensen naar innovaties die het mining proces eventueel zouden kunnen verbeteren. Zo werden er in 2010 voor het eerst ‘graphics processing units’ (GPU) gebruikt in de blockchain van Bitcoin. Een GPU kun je aan je computer koppelen om de processen in een computer te versnellen. Ze zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor gamers die een extreem hoge grafische nodig hadden voor hun games. De GPU’s, zoals RTX 3080 en RTX 3090 zijn dan ook in staat zijn 30 keer zo snel blokken te minen dan een CPU.

Niet veel later dan de introductie van de GPU in de crypto mining, ontstond de populariteit van de field-programmable gate array (FGPA). Dit is een stuk hardware dat je in je computer moet installeren. De FGPA zou in vergelijking met de GPU 3 tot 100 keer sneller zijn. Het nadeel van dit mining apparaat is dat deze veel moeilijker te installeren is, doordat ze op maat gemaakt moeten worden voor jouw computer.

Tot slot kwam in 2013 de Application Specific Integrated Circuit (ASIC) voor het eerst op de markt. In tegenstelling tot de CPU, GPU en FPGA is een ASIC uitsluitend geprogrammeerd om een cryptocurrency (in dit geval Bitcoin) te kunnen minen. Deze vorm van mining wordt momenteel nog steeds gebruikt, voornamelijk in grote getale door bedrijven. De ASIC ontwikkelt zich in de loop van de jaren nog steeds, zodat het minen steeds verbeterd wordt.

Overigens is het belangrijk om aan te geven dat je met elk van deze vier apparaten Bitcoin zou kunnen minen, maar de snelheid van je mining tool is belangrijk als het draait om winst maken. Hier komen we later op terug.

Mining pools

Doordat de concurrentie in de crypto mining wereld steeg, werd het als particuliere miner erg lastig om in je eentje de Bitcoin puzzel op te lossen. Mensen bedachten dat als ze samen zouden gaan werken, zij meer succes zouden gaan hebben en dus meer Bitcoin konden ontvangen. Mining pools werden bedacht, dit zorgden ervoor dat veel mensen tegelijk geld konden verdienen aan één crypto puzzel. Vaak is de mining pool zo georganiseerd dat de miners met het meeste rekenwerk uiteindelijk ook het grootste aandeel Bitcoin ontvangen. Maar als kleine miner is dit gunstig omdat je vaak gemiddeld gezien meer Bitcoin ontvangt dan dat je in je eentje zou krijgen. Mining pools hebben vaak een eigen website waarop je je kan aanmelden, je betaalt uiteindelijk een klein percentage aan de organisatie.

Is Bitcoin mining winstgevend?

Het is mogelijk om winst te maken met Bitcoin mining, maar vaak valt dit toch tegen. In de meeste gevallen maak je pas winst wanneer je veel investeert in apparatuur. Zo is de kans klein dat je met goedkope apparatuur in je eentje de puzzel weet te kraken en 6,25 BTC ontvangt. Maar uiteraard de kans is er, ik leg je uit welke factoren van belang zijn om de winstgevendheid te bepalen.

Hash rate

De zogenaamde hash rate is een maatstaf voor de rekenkracht die een computer kan leveren om de oplossing voor de puzzel te raden. Het is een soort prestatie hoe goed jouw computer is in het minen van Bitcoin. Het wordt gemeten in Mega hash per seconde (MH/s), Giga hash per seconde (GH/s), Terra hash per seconde (TH/s), Peta hash per seconde (PH/s) of Exa hash per seconde (EH/s). Ter verduidelijking: 1 EH/s zijn één triljoen (1.000.000.000.000.000.000) pogingen per seconde. Vandaag de dag ligt de Bitcoin Hash rate net onder 200 EH/s.

Bitcoin koers

Omdat de beloning voor het minen van Bitcoin uitbetaald wordt in Bitcoin. Is de koers een hele belangrijke factor wat betreft de winstgevendheid. Je hoeft de hoeveelheid Bitcoin die je ontvangt niet meteen te verkopen, dus in die zin zou je kunnen wachten tot de prijs hoger is. Helaas kan niemand de toekomst voorspellen en heb je nooit zekerheid of de prijs nog zal stijgen.

Block reward

Zoals al eerder verteld, krijg je een beloning nadat je een nieuw blok toevoegt aan de blockchain. Deze beloning halveert na 210.000 nieuwe blokken, omdat Nakamoto de toevoer van Bitcoin steeds wil laten verminderen. Het begon in 2009 met 50 BTC per blok en ligt nu op 6,25 BTC. In de loop der jaren wordt deze nog verder gehalveerd, zo zou je in 2024 nog maar 3,125 BTC ontvangen als beloning.

Energieverbruik en electriciteitskosten

Naast alle mogelijke inkomsten die we behandelen, moeten we natuurlijk ook kijken naar de uitgaven. Deze twee factoren zijn verbonden met elkaar. Het minen van Bitcoin kost namelijk erg veel energie. Om de winstgevendheid te kunnen berekenen is het dus belangrijk dat je alle kosten meeneemt die het minen met zich meebrengt. Hoeveel energie jouw miner verbruikt kun je vaak opzoeken op het internet bij specificaties en wordt in Watt weergegeven. Hoe lager het energieverbruik en kosten, hoe hoger je netto-winst.

Mining pool kosten

Stel dat jij als particulier Bitcoin wil gaan minen, is de kans groot dat je aansluit bij een mining pool. Je hebt hierdoor meer kans op opbrengsten, maar betaalt hier wel een bepaalt percentage aan pool kosten dat per organisatie verschilt.

Voordat je daadwerkelijk begint met het minen van Bitcoin is het belangrijk dat je weet of er potentie in zit. Op het internet kun je door middel van een Bitcoin mining calculator berekenen hoeveel jouw opzet zou opleveren.

Conclusie

Bitcoin mining is het oplossen van een cryptografische puzzel, waarmee je 6,25 BTC kan verdienen. Deze hoeveelheid wordt waarschijnlijk in 2024 gehalveerd naar 3,125 BTC. Hoeveel euro of dollar dit is ligt natuurlijk aan de huidige wisselkoers. Zo zou dit in de toekomst misschien veel meer of minder waard kunnen zijn. Je kunt dus geld verdienen met Bitcoin mining, maar de kans dat je wegloopt met de jackpot is helaas erg klein. Je zou deze kans kunnen vergroten door aan te sluiten bij een mining pool of je zult veel geld moeten investeren in zoveel mogelijk ASIC ‘s. Bovendien zijn er verschillende kosten aan verbonden, zoals hoge energiekosten, waar je rekening mee moet houden. Je potentiële winst kun je berekenen door middel van een Bitcoin mining calculator.