Contact Info
Marshallweg 5
5466AH Veghel
info@bitcoinkopen.nl
+31 413 74 71 74

Bitcoinkopen.nl

Vechain verwachting

Ripple rechtszaak komt aan zijn eind, maar wat zou de uitspraak zijn?

Al twee jaar is de rechtszaak rondom Ripple en de XRP coin bezig. De reden dat Ripple zich in een rechtszaak bevindt komt doordat de Security and exchange commission (SEC) het Ripple team beschuldigt van het verkopen van niet geregistreerde effecten, ook wel securities genoemd. Nu moet de SEC documenten vrijgeven die zijn geschreven rondom de speech van de oude SEC-topman William Hinman. Na de uitspraak van de rechter over het vrijgeven van de documenten zagen we de koers van Ripple weer flink stijgen. De vraag is of het vertrouwen weer terugkomt en of dat Ripple de rechtszaak gaat winnen? Gaande het proces worden de vragen steeds meer beantwoord. Maar waarom is de uitspraak zo van belang voor Ripple en andere cryptocurrencies? Dat lees je in deze blog. 

Wat is de Security and exchange commission (SEC)?

SEC staat voor Security and exchange commission, wat dient als een Amerikaanse overheid instantie dat verantwoordelijk is voor het toezicht op de handel in effecten op de beurs. De SEC is opgericht in 1947 in opdracht van oud-president Franklin D. Roosevelt om de beurzen te regulieren. Zo is het hun taak om alle beleggers te beschermen en is er ook in Nederland een overheid instelling die zich hiermee bezighoudt genaamd AFM (Autoriteit Financiële Markten). Aangezien crypto ook als Exchange dient en vrij nieuw is heeft de SEC ook met regelmaat zijn handen vol met het in de gaten houden van de regelgeving achter crypto.

Waarom is de Security exchange commission een rechtszaak begonnen tegen Ripple?

Vanaf 2020 begon de strijd tussen Ripple en de SEC. Zo zou Ripple volgens de SEC niet geregistreerde effecten verkopen met hun eigen coin Ripple. Een effect is een verhandelbaar recht wat een financiële waarde vertegenwoordigt, hieronder vallen aandelen, obligaties, opties en termijncontracten. Zo zou het bedrijf en zijn leidinggevende in totaal 1,3 miljard dollar aan coins hebben verkocht in een effecten aanbod dat niet geregistreerd staat. Ripple was het er niet mee eens en ontkende elke vorm van fraude en ging het gevecht meteen aan.

Zo zou het volgens Ripple niet over een effect gaan maar over een ‘utility token’. Wat ook wel overeenkomt met een waardebon die je later voor waar kan inruilen. Ook staan andere grotere coins zoals Bitcoin en Ethereum wel geregistreerd als ‘digitale valuta’ bij de SEC en Ripple dus als een ‘effect’.

Waarom is de rechtszaak zo van belang voor andere crypto?

De hele cryptowereld kijkt gespannen mee naar de rechtszaak die veel verschil kan maken voor andere cryptocurrencies. Zo zou de overwinning van Ripple kunnen leiden tot een belangrijk voorbeeld van andere bedrijven achter cryptocurrencies. Zo zouden ze hier in de toekomst naar toe kunnen wijzen wanneer zij in een dergelijke positie komen. 

Ook kan het slecht uitpakken voor andere cryptocurrencies. Zo zou de SEC meer macht willen over cryptocurrencies. Wanneer Ripple gezien wordt als een security kan het zo zijn dat de SEC andere currenties ook gaan zien als een Security, wat leidt op meer regelgeving. Zo wordt er al gespeculeerd dat de SEC zich zou willen gaan focussen op het Ethereum netwerk. Zo heeft Ethereum zijn nieuwe merge-update afgerond waardoor de coin een stuk minder decentraal is geworden. Dit komt doordat het veranderd is in een Stake-to-proof netwerk waarbij Ethereum bezitters hun coins kunnen staken om transacties te valideren. Aangezien er twee grote valdeuren zijn, wilt dit zeggen dat ze een grote machtpositie bezitten. En ze zijn al in de macht van de overheid waardoor het minder decentraal is en de overheid meer macht heeft over het systeem.

Laatste Ripple nieuws rondom de rechtszaak

Er wordt gespeculeerd dat Ripple een stap voor staat na een nieuwe overwinning binnen de zaak. Zo zou de rechter hebben bepaald dat de SEC alle documenten moet vrijgeven, rondom een speech die gehouden is in 2018 door de oud-directeur van de SEC William Hinman. Meneer Hinman zou in zijn speech hebben gezegd dat cryptomunten zoals Ethereum als ‘Securities’ gezien kunnen worden. Daarvoor heeft het bedrijf Ripple een motie ingediend om de papieren in bezit te krijgen rondom de speech nadat de SEC had geweigerd ze te geven. De rechter heeft vervolgens de SEC beveelt ze uit te geven aan het bedrijf Ripple.

Er wordt verwacht dat er een uitspraak snel zal volgen door de rechter, zo hebben Ripple als de SEC geëist dat de rechter op korte termijn een uitspraak doet. Zo hebben beide partijen een summary judgementingediend wat inhoudt dat partijen denken genoeg bewijs te hebben aangeleverd. Ook is Analisa Torres opgeroepen om tot een snelle uitspraak te komen, er wordt verwacht dat dit rond maart 2023 plaats zou vinden. 

Al het goede nieuws zorgt ook voor een prijsstijging bij de coin. De CEO Brad Garlinghouse heeft laten weten dat de coin niet verder kan zakken bij een verlies in de rechtszaak. Zo zouden alle grote investeerders hun geld eruit hebben gehaald toen het nieuws kwam in 2020. Wel verwacht hij dat de grote investeerders terugkomen en de prijs zou daardoor gaat stijgen bij een positief resultaat. Mocht je nou geïnteresseerd zijn in misschien wel de belangrijkste crypto zaak ooit? En meer willen weten over Ripple en hun XRP coin. Kijk dan voor al het nieuws rondom Ripple op onze Ripple pagina.