Contact Info
Marshallweg 5
5466AH Veghel
info@bitcoinkopen.nl
+31 413 74 71 74

Bitcoinkopen.nl

Litecoin halving en Bitcoin koers

Wat is een NFT (Non-Fungible-Token)?

Vele zullen het al vaak gehoord hebben maar voor een groot deel is een NFT nog heel erg onduidelijk. Veel mensen zien een NFT als een simpel digitaal plaatje maar in feite ligt het wel anders. Zo zijn NFT’s een vorm van digitale kunst dat op de koper zijn naam staat. Daarom ga ik in deze blog antwoord geven op de vragen, Hoe gaat dit in zijn werk? Wat is het? Hoe koop je een NFT en hoe sla je er een op?

Wat is een NFT?

Een NFT staat ook wel voor Nun-Fungible-Token en is een stukje onvervangbare eigendoms recht. Dit certificaat wordt gekoppeld aan een stukje digitaal object en wordt geregistreerd in een van de blockchain systemen. Zo houdt de blockchain bij van wie het stukje NFT is en wat de huidige marktwaarde ervoor is, maar hoe sla je een NFT op? Net zoals bij crypto moet er ook voor de NFT’s een wallet worden aangemaakt zoals Metamask, waar je al je NFT’s kan opslaan of kan verzenden. Het is heel belangrijk dat je ook hiervan de sleutel (ook wel je wachtwoord) goed opslaat want hiermee kan je bewijzen dat jij de eigenaar bent van de NFT. Een NFT is dan ook geen plaatje maar in feite een stukje crypto. Zo kunnen andere een foto maken van de NFT, net zoals iedereen een van Gogh kan kopiëren en thuis kan ophangen. Wel zal dit nooit het origineel zijn en kan de kopie nooit verkocht worden als het echte schilderij.

Een NFT wordt ook wel een digitale vorm van kunst genoemd, net zoals je een schilderij koopt van de schilder Rembrandt, is dit schilderij in jouw bezit. Wanneer je een digitale NFT koopt ben je ook in bezit van het kunstwerk. Wat kan zijn een afbeelding, nummer, attribuut voor in een game of zelfs een van de beroemdste video’s zoals ‘Charlie bit my finger’. Niks is te gek als het gaat over het verkopen van NFT’s, wat eigenlijk ook veel overeenkomt met de echte wereld. Op het moment dat je een video koopt als NFT koop je in feite hetzelfde als wanneer je een film koopt op DVD.

Hoe is de NFT ontstaan?

De NFT werd voor het eerst kenbaar gemaakt op 29 oktober 2015 in London. Zo liet Cyrus Adkisson tijdens het DEVCON1 van het Ethereum foundation het eerste NFT-project zien van Etheria. Hierna volgde al snel een tweede game door ‘Crypto Punks’, zo hield de game ‘Cryptokitties’ maar liefst 12,5 miljoen dollar op.

Waar kan je een NFT kopen en verkopen?

Een NFT kunnen net zoals een object natuurlijk gekocht en verkocht worden. Het is belangrijk om eerste te weten hoe een NFT op de markt komt voordat iemand de NFT kan kopen of verkopen. Zo wordt een NFT vaak uitgegeven door de maker en kan een koper de NFT ‘Minten’. Dit houdt in dat die persoon de NFT koopt rechtstreeks voor de verkoopprijs van de verkoper. Hierna wordt de NFT getransporteerd naar de koper zijn wallet waar hij of zij bij zijn NFT’s kan. Hierna kan de persoon zijn account koppelen aan een zo geheten ‘Marketplace’ zoals Opensea. Op zo’n Marketplace kan een eigenaar zijn NFT’s te koop zetten voor zijn gewenste prijs. Wanneer iemand een NFT koopt via de Marketplace ontvangt de eigenaar het afgesproken bedrag in zijn wallet en wordt de NFT uit zijn wallet gehaald en wordt de NFT in de wallet van de koper geplaatst via het blockchain systeem.

Om een NFT te kopen moet er betaald worden met de juiste crypto. Zo zijn er verschillende crypto ’s die op het Ethereum blokchain zijn aangesloten waarmee je de NFT kan kopen. Zo kan de verkoper een bepaalde crypto munt voor vragen, wat het vaakst wordt gebruikt is Ethereum (ETH) en Solana (SOL).

Wat voor soorten NFT’s zijn er?

De eerste vorm van NFT’s waren in verband met games. Hierin kocht je een stukje ‘plot’ ook wel een stuk land in de game wat volledig van jou was. Tegenwoordig is dit veel te zien, denk bijvoorbeeld aan een game zoals de Sandbox. Zo is Sandbox een game dat gebouwd is op blokken, waarin spelers games kunnen spelen en spullen kunnen verzamelen of kopen met de SAND coin. In de game koop je geen stuk ‘Plot’ maar een stuk ‘LAND’. Met dit stuk LAND kan de eigenaar alles meedoen wat hij of zij wil. Zo kan door het blockchain systeem zelfs de eigenaar niet aan het stuk LAND komen en blijft dit door het blockchain systeem voor altijd op het internet bestaan.

Naast LAND kunnen er ook attributen in de game gekocht worden, denk hierbij aan schoenen voor je avatar of een wapen voor in de game. Maar wat het meest populaire NFT’s zijn op het moment zijn kunstwerken in de vorm van plaatjes, muziek of video. Denk hierbij aan een van de duurste NFT, genaamd ‘Bored ape’ ook wel ‘aap NFT’ genoemd die een razende populaire NFT werd met een basisprijs van maar liefst €102.000,-. Celebraties zoals Logan Paul en Dj Martin Garrix bezitten ook een Bored ape wat zorgde voor een grote hype rondom de NFT’s.

De meest bizarre NFT’s?

Vele mensen zien NFT’s als kunst, en net zoals in de echte wereld komen er op de NFT-markt ook vreemde dingen voorbij. Zo Kennen we allemaal de verhalen achter de Banksy en zien we ook video’s voorbijkomen over een robot die zijn eigen olie bij elkaar schraapt. Om meer inzicht te geven in wat voor bizarre NFT’s er zijn hebben we hieronder een overzicht gemaakt. 

  1. De arm van een tennisspeler

De Kroatische tennisspeler Oliynykove verkocht haar arm als NFT in 2021. Zelf is ze een heel groot fan van crypto en besloot daarom een deel van haar arm te verkopen. Zo verkocht ze haar NFT voor maar liefst 3 Ethereum wat doen een dag waarde had van €5052,60 euro. Zo kon de eigenaar ermee doen wat hij wilde, zo kan hij een tattoo laten zetten op de arm met reclame.

  • Burnt Banksy

Drie mannen hadden een Banksy gekocht voor €95.000,- euro en daarna hem in de brand gestoken. Dit hadden de mannen verfilmd en verkocht als een NFT voor drie keer zo veel.

  • Nyan Cat

Voor de tiende verjaardag van de Nyan Cat GIF heeft de kunstenaar de gift aangeboden als NFT. De NFT is verkocht voor maar liefst 300 ETH wat toen een dag waarde had van $590.000,- Amerikaanse dollar. Dat de NFT zo populair was kwam doordat de video op YouTube maar liefst 185 miljoen views wist te behalen.

  • Jack Doresey’s tweet

Jack Doresey was de eerste persoon die ooit een tweet verstuurde. Die tweet werd dan ook in 2021 verkocht als NFT voor maar liefst 2,9 miljoen aan Tech ondernemer Sina Estavi. Zo probeerde Estavi zijn NFT te verkopen voor $48 miljoen dollar maar het aantal biedingen viel hem vies tegen. Zo kreeg Estavi maar liefst $7.000,- dollar geboden op zijn NFT. Uiteindelijk heeft Estavi de NFT zelf gehouden en wacht op een beter bod.

NFT’s de toekomst?

Er zijn vele soorten en manieren om met NFT aan de gang te gaan. Velen spreken dan ook dat NFT’s de toekomst bieden en andere zien de toekomst van NFT’s heel somber. Het is in ieder geval wel duidelijk dat er veel kan worden gedaan met NFT’s. Zou je meer willen weten over NFT’s? Houdt dan onze blog posts in de gaten!