Contact Info
Marshallweg 5
5466AH Veghel
info@bitcoinkopen.nl
+31 413 74 71 74

Bitcoinkopen.nl

Cardano verwachting

Het Bitcoin Lightning Network

Bitcoin, de oplossing voor peer-to-peer transacties vanuit waar je ook bent en wanneer jij wilt. Maar soms kan het door de langzame transactiesnelheden te lang duren om kleine betalingen te doen. Bijvoorbeeld wanneer je snel een koffie wil halen en wil betalen met Bitcoin, dan is de kans groot dat je erg lang moet wachten totdat de koffiezaak jouw transactie heeft ontvangen. Daarnaast betaal je over dit kleine bedrag ook extra transactiekosten waar de koffie niet lekkerder van gaat smaken.

Bitcoin transacties

Bitcoin is de allereerste cryptocurrency in de wereld en daarnaast ook de meest populaire van allemaal. Bitcoin zorgt ervoor dat mensen zonder een derde partij transacties, dus rechtstreeks met elkaar (peer-to-peer), kunnen maken. Het Bitcoin mining netwerk zorgt ervoor dat de transactie voltooid wordt. Het enige nadeel is dat dit gemiddeld 10 minuten duurt en je hier transactiekosten betaald. Ter vergelijking: Visa kan 65.000 transacties per seconde realiseren en Bitcoin slechts 7. Daarnaast betaal je met Visa minimale transactiekosten. De schaalbaarheid van Bitcoin is dus een groot nadeel. Het Lightning Network heeft hier een oplossing voor. Het functioneert als een tweede laag op de Bitcoin blockchain. Wat wil dit zeggen?

Wanneer iemand een transactie maakt via de Bitcoin blockchain, worden de waardeveranderingen van beide partijen genoteerd. Bijvoorbeeld: Persoon A maakt 0.1 Bitcoin over naar Persoon B. Stel dat deze personen in een korte periode meerdere transacties met elkaar gaan maken. Dan moeten ze bij elke transactie ook kosten betalen wat uiteindelijk hoog op kan lopen. Het netwerk bestaat uit betalingskanalen. In principe kan dit tussen twee partijen, maar je kunt ook met meerdere mensen in verbinding zijn. Hoe meer mensen het netwerk gebruiken, hoe meer betalingen mogelijk zijn.

Bron: lightningnetwerk.nlBetalingskanalen in verbinding

Het Lightning Network uitgelegd

Wat doet Lightning Network? Met hun ‘second layer solution’ hebben zij een alternatieve database waarin alle transacties opgenomen worden. Er worden dus wel transacties gedaan, maar nog niet op de Bitcoin blockchain. De daadwerkelijke transactie wordt pas gedaan als iemand ervoor kiest om het saldo van Bitcoin transacties uit te laten betalen. Wat het voordeel is? Als gebruiker kun je zeer goedkoop en direct transacties maken naar iemand. Als we even terugkijken naar de transacties per seconde van Bitcoin (7 TPS) en Visa (65.000 TPS), kan het Lightning Network 1.000.000 transacties aan per seconde. Het Lightning Network maakt gebruik van de beveiligingsprotocollen van Bitcoin. Het Lightning Network biedt ook de mogelijkheid aan om privétransacties te maken, maar hiervoor moet je wel wat extra’s betalen.

Wat zijn de nadelen van Lightning Network?

Als je direct en met lage fees Bitcoin transacties kan maken, zou je denken dat er geen nadelen aan zitten. Maar helaas, die zijn er toch:

  • Je moet een Lightning Network wallet aanmaken om deel te nemen aan het netwerk. Dit kost niet veel moeite, maar je kunt dus niet je Bitcoin wallet gebruiken om Lightning Network transacties te maken. Bij de eerste transactie van jouw Bitcoin wallet naar de Lightning Network wallet moet je wel transactiekosten betalen. Je verliest hierbij een deel van je Bitcoin. Daarnaast moet ook iedereen naar wie je Bitcoin wil verzenden zelf ook een Lightning Network wallet hebben.
  • Zodra je een betalingskanaal aanmaakt, leg je Bitcoin in dat je niet kan gebruiken totdat je hem weer sluit. Stel je hebt snel geld nodig dan kun je hier lastig gebruik van maken. De balans die op dat moment loopt, zal dan ook in zijn totaliteit worden verrekend. Het is niet mogelijk om een klein deel uit je Lightning Network wallet te halen.
  • Kosten zijn vaak hoger dan de gebruiker denkt. Bij het sluiten en openen van een betalingskanaal betalen beide deelnemende partijen een fee. Veel nieuwe gebruikers schrikken dat ze toch opeens kosten moeten maken.
  • Tot slot is er een groot probleem dat één van de twee partijen van een betalingskanaal het kanaal sluit en geld in eigen zak steekt terwijl de andere partij niet aanwezig is. Dit staat bekend als frauduleuze kanaalsluiting. Er is een tijdsperiode om het sluiten van een kanaal aan te vechten, maar een langdurige afwezigheid van één van de partijen zou kunnen leiden tot het verstrijken van die periode.

Conclusie

Met het Lightning Network kun je gemakkelijk kleine transacties maken, zonder veel fees te betalen. Het netwerk is veel sneller dan het orginele Bitcoin netwerk, maar het heeft zo zijn minpunten. Wij adviseren om jezelf goed te informeren over alle (mogelijke) risico’s van het netwerk. Dit geldt natuurlijk ook wanneer je gaat investeren in Bitcoin.