Contact Info
Marshallweg 5
5466AH Veghel
info@bitcoinkopen.nl
+31 413 74 71 74

Bitcoinkopen.nl

Bitcoin kopen

Hoe veilig is cryptocurrency?

Een hoop mensen hebben tegenwoordig al wel van het begrip ‘Bitcoin’ of ‘Cryptocurrency” gehoord. Velen denken dan ook dat deze digitale munteenheden de wereld op zijn kop zullen gaan zetten. Het is logisch dat mensen zich dan ook gaan afvragen hoe veilig deze nieuwe digitale munten zijn. Wij zullen dat in deze blog voor je uitleggen. We kunnen alvast verklappen dat het nieuwe geld heel erg moeilijk te hacken is.

Wat is bitcoin precies?

Laten we even bij het begin beginnen. Wat is Bitcoin? Bitcoin is een digitale valuta of munt die leeft op de blockchain. Blockchain technologie is relatief nieuw en werkt dan ook anders dan het gebruikelijke financiële systeem. Je kunt de blockchain zien als een realitime, onaanpasbaar register waarin transacties worden opgeslagen. Alle informatie wordt in digitale blokken (blocks) opgeslagen en is hierna nooit meer aanpasbaar.

Anders dan bij normale valuta, is Bitcoin niet gereguleerd door de overheid. Er kunnen dus ook niet extra Bitcoins aangemaakt worden door een centraliteit zoals de overheid. De waarde van de Bitcoin is dan ook puur gebaseerd op vraag en aanbod. Je kunt het zien als digitaal goud. In totaal zijn er 21 miljoen Bitcoins die ooit in omloop zullen komen. Bitcoins zijn dus schaar.

Het mooie van Bitcoin is dan ook dat je niet per se een gehele Bitcoin hoeft te kopen. Je kunt er ook voor kiezen om 0.003214 Bitcoin te kopen. Het hangt dus helemaal af van hoeveel geld jij bereid bent te investeren.

Is de Bitcoin veilig?

Is Bitcoin veilig? Ja. We kunnen met een gerust hart zeggen dat het Bitcoin netwerk extreem veilig is. Het is dan ook tot de dag van vandaag nog nooit iemand gelukt om het netwerk te hacken. Dit heeft dan ook te maken met de technologie achter deze digitale munt. Het heeft onder andere te maken met de decentraliteit van het netwerk. Zoals eerder besproken is er geen derde partij (zoals een bank of organisatie) die het Bitcoin netwerk kan aanpassen. Dit betekent dat elke transactie op het Bitcoin netwerk wordt uitgevoerd door deelnemers van het netwerk. Dit kunnen mensen zoals jij en ik zijn. Iedereen met een goed werkende computer kan meedoen aan transacties goedkeuren binnen het Bitcoin netwerk. In ruil hiervoor krijg je een heel klein deel je Bitcoin per transactie. Om het Bitcoin netwerk te hacken, moet je dan ook 51% van alle Bitcoin vrijwilligers op aarde hacken. Aangezien er duizenden controleurs (miners) zijn is het dan ook bijna onmogelijk om al deze mensen op hetzelfde moment te hacken. Dit zorgt ervoor dat het Bitcoin netwerk tot de dag van vandaag de hoogste beveiliging heeft.

Een ander voordeel is dat alle transacties openbaar zijn. Dit kan misschien onveilig klinken, maar dit is eigenlijk het tegenovergestelde. Alle transacties zijn openbaar in de zin dat het transactienummer en de wallet adressen (de digitale portemonnees) zichtbaar zijn. Hier zijn echter geen namen en andere persoonsgegevens aan gebonden. Het is dus zo dat zelfs als een hacker er in zou slagen om het netwerk te hacken, er nog steeds geen bruikbare persoonsgegevens te vinden zijn. Je kunt het eigenlijk zo zien: Er zijn constant duizenden mensen aan het kijken of iemand probeert te rommelen met je portemonnee. Zodra iemand iets probeert te stelen dan zullen deze mensen het gelijk tegenhouden.