Contact Info
Marshallweg 5
5466AH Veghel
info@bitcoinkopen.nl
+31 413 74 71 74

Bitcoinkopen.nl

Terra Luna 2.0 verwachting

Wat is het verschil tussen Proof-of-Stake en Proof-of-Work?

In de wereld van cryptocurrency zijn er twee belangrijke soorten consensusmechanismen: proof-of-work (PoW) en proof-of-stake (PoS). Beide mechanismen worden gebruikt om transacties te verifiëren en dubbele uitgaven te voorkomen. PoW is het meest bekende consensusmechanisme, maar PoS wint aan populariteit vanwege zijn energie-efficiëntie. Daarom ga ik in deze blog verheldering geven over wat PoS precies is, en waarom het zo belangrijk is?

Wat is Proof-of-Work?

Het proof-of-work mechanisme is een systeem dat helpt netwerken te beveiligen door miners te verplichten een moeilijke rekentaak uit te voeren om een nieuw blok aan de blockchain toe te voegen. De moeilijkheidsgraad van de taak is instelbaar, en is zo ingesteld dat gemiddeld slechts één blok per tien minuten aan de blockchain kan worden toegevoegd.

Dit systeem helpt ervoor te zorgen dat de blockchain in een gestaag tempo groeit, en het maakt het ook erg moeilijk voor aanvallers om de blockchain te manipuleren of valse blokken toe te voegen. Om een nieuw blok toe te voegen, moeten miners eerst een complex wiskundig probleem oplossen. Zodra zij een oplossing hebben gevonden, kunnen zij het nieuwe blok aan de blockchain toevoegen. Het proof-of-work mechanisme is een essentieel onderdeel van hoe cryptocurrencies werken, en het helpt om het netwerk veilig te houden.

Wat is Proof-of-Stake?

Proof-of-stake is een soort algoritme waarmee gebruikers transacties kunnen valideren op basis van hun eigendomsbelang in het netwerk. Simpel gezegd: hoe meer coins u bezit, hoe meer gewicht uw stem heeft. Dit systeem is ontworpen om energie-efficiënter te zijn dan PoW, aangezien het geen dure hardware of grote hoeveelheden elektriciteit vereist om te draaien.

In een PoS-systeem worden gebruikers gewoonlijk beloond voor het valideren van transacties met rente op hun coins. Als u bijvoorbeeld 5% van de munten in een bepaald netwerk bezit, komt u in aanmerking om 5% van de door dat netwerk gegenereerde rente te verdienen. Dit systeem stimuleert gebruikers om hun coins vast te houden in plaats van ze te verkopen, wat de prijzen helpt stabiliseren.

Proof-of-Stake duurzamer

Er zijn twee belangrijke manieren om consensus te bereiken op een blockchainnetwerk: proof-of-work (PoW) en proof-of-stake (PoS). PoW, dat door Bitcoin wordt gebruikt, vereist dat miners transacties verifiëren en toevoegen aan de blockchain met behulp van krachtige computers. Dit proces verbruikt veel energie, naar schatting het equivalent van het jaarlijkse energieverbruik van het land Denemarken. Voor PoS is daarentegen geen mining nodig; in plaats daarvan kunnen gebruikers die een aandeel in het netwerk hebben (d.w.z. munten bezitten) transacties valideren. Dit proces is veel energie-efficiënter, omdat er geen intensieve berekeningen voor nodig zijn. Bovendien is PoS ook beter schaalbaar dan PoW, omdat het gemakkelijker kan zijn consensus te bereiken onder een kleinere groep gebruikers. Om deze redenen wordt PoS over het algemeen beschouwd als een duurzamere aanpak dan PoW.

Coins die Proof-of-Steak gebruiken

Er zijn een aantal populaire cryptocurrencies die PoS gebruiken, waaronder Ethereum, BNB, Polkadot en Avalanche. Solana gebruikt zowel het Proof-of-Stake als het Proof-of-History netwerk. Hierdoor kan het Solana netwerk goedkoop en veel transacties verrichten.

Ethereum gaat over op Proof-of-Stake

Ethereum is overgestapt van PoW naar PoS wat ook wel de merge werdt benoemt. De overstap gebeurt in twee delen: eerst met een Her-groep die bekend staat als Casper Friendly Finality Gadget (CFFG), daarna met een volledige overgang naar Casper the Friendly Finality Gadget (Casper FFG). De overstap van PoW staat al enige tijd in de steigers, omdat Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin gelooft dat het netwerk daardoor op lange termijn schaalbaarder en veiliger wordt. Er was spanning rondom de Merge, wat uiteindelijk goed is verlopen. Door over te stappen naar het PoS systeem verbuikt het Ethereum netwerk nog maar voor 19.000 mensen aan stroom wat voorheen voor 19 Miljoen mensen aan stroom was.

Conclusie

Proof-of stake is een belangrijk consensusmechanisme dat steeds populairder wordt vanwege zijn energie-efficiëntie. Een aantal populaire cryptocurrencies maakt al gebruik van PoS, waaronder Ethereum, Solana en BNB. Ethereum is momenteel bezig met de overgang van proof-of work naar proof-of stake. De overstap van PoW is al enige tijd in de maak, omdat Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin gelooft dat het netwerk daardoor op lange termijn schaalbaarder en veiliger wordt.  Bedankt voor het lezen! Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om wat meer te leren over proof-of stake en waarom het zo belangrijk is in de wereld van cryptocurrency.