Wat is cryptocurrency en hoe koop je Bitcoin?
De een noemt zichzelf een ‘pro trader’ en de ander vind het maar allemaal lastig te begrijpen: cryptocurrencies. In deze blog nemen we je terug naar 2009 en laten we je met een handig stappenplan zien hoe je Bitcoin kan kopen. Daarnaast vinden we het ook belangrijk dat je weet hoe het systeem achter Bitcoin en altcoins werkt. Na het lezen van deze blog ken jij de basiskennis van Bitcoin en kun je misschien wel mee praten met die zogenaamde ‘pro trader’.
Wat is cryptocurrency?
Cryptocurrencies is simpel gezegd digitaal geld. Het grote verschil tussen cryptocurrencies en fiatgeld (bijvoorbeeld euro of dollar) is dat cryptocurrencies niet in de handen van overheden en banken liggen. Zo zijn er uiteindelijk maximaal 21 miljoen Bitcoin in omloop, hierna kunnen er geen extra worden bij gemaakt (in tegenstelling tot de euro en dollar waar dat wel kan). Mensen verhandelen cryptocurrencies met de intentie om winst te maken, maar het wordt tegenwoordig in sommige landen ook al als betaalmiddel gebruikt. Net zoals aandelen hebben cryptocurrencies een wisselende koers, waardoor het interessant is voor beleggers.
Hoe koop je cryptocurrencies?
Hoe de techniek achter cryptocurrencies in elkaar zit leggen we je later uit. Eerst laten we zien waar je cryptocurrencies kan kopen en welke stappen je hiervoor moet doorlopen. Dit kun je doen via een cryptocurrency exchange en bij een cryptocurrency broker. We zullen hierbij de voor- en nadelen voor je opnoemen.
Wat is een crypto exchange?
Bij een crypto exchange worden de koper en verkoper van een coin bij elkaar worden gebracht. De exchange brengt het vraag en aanbod bij elkaar, waardoor er een trade tussen de partijen wordt gemaakt. Zowel de koper als verkoper betaalt een transactievergoeding aan de exchange. Deze varieert meestal tussen de 0,05% en 0,25% per transactie.
Bij een exchange ben je zelf niet de officiële eigenaar, omdat je zelf niet in bezit bent van je private keys. Deze worden beveiligd door de exchange zelf, maar hierdoor zijn ze een doelwit geworden voor hackers. Zo zijn er al verschillende exchanges gehackt waarbij miljoenen euro’s gestolen zijn.
Wat is een crypto broker?
In tegenstelling tot een crypto exchange, ben je bij een crypto broker wel in bezit van je private keys. Dit is dan ook een van de voordelen van een broker. Bij een crypto broker kun je evenals een exchange een crypto order plaatsen. Het grote verschil is dat je bij een broker geen coins met een andere individu handelt, maar met de broker zelf. De broker komt namelijk aan zijn munten via de exchange. Hierdoor komt er ook een extra partij bij, waardoor je vaak hogere handelskosten betaalt. Maar waarom zou je dan bij een broker jouw coins willen kopen? Je krijgt namelijk bij een broker veel service aangeboden. Zo heb je vaak meer betaalmogelijkheden dan bij een exchange, zoals bijvoorbeeld iDEAL, Bancontact en creditcard. Een broker biedt veel kennis aan, waarbij het gemak van de klant vaak hoog in het vaandel staat.
Hoe koop je Bitcoin?
Onderstaand is een gemakkelijk en overzichtelijk stappenplan te vinden waarin wij je laten zien je hoe Bitcoin kunt kopen. De uitleg is gebaseerd op het platform van Anycoin Direct.
Stap 1: Inloggen in je account
Om crypto te kunnen kopen heb je een account nodig bij een crypto broker of exchange. In het voorbeeld gebruiken wij het platform van Anycoin Direct. Bij Anycoin Direct heb je gemakkelijk een account aangemaakt, waarmee je in 29 verschillende cryptocurrencies kan gaan handelen. Een account aanmaken is gratis, veilig en snel.
Stap 2: Crypto strategie en budget bepalen
Voordat je daadwerkelijk een order gaat plaatsen, is het belangrijk dat je een strategie bepaald. Stel voor jezelf een plan op met scenario’s waarin je bedenkt met welke prijs jij tevreden bent en wanneer je de coin wil inkopen. De inkoopprijs speelt hier een belangrijke rol bij, omdat vanuit hier jouw crypto avontuur begint. Je wilt de coin natuurlijk pas weer verkopen als de koers hoger is dan jouw inkoopprijs. Maar zou je er voor de kortetermijn willen zitten, of wil je juist voor jaren lang deze coin vasthouden. Maak afspraken met jezelf wanneer je eventueel bij zou willen kopen of delen van je inleg zou willen verkopen.
Voor een meer uitgebreide uitleg over instap- en exitstrategieën kijk dan op deze pagina.
Stap 3: Crypto wallet aanmaken
Zodra je jouw plannen goed opgesteld hebt, kun je gaan beginnen aan jouw crypto transactie. Om cryptocurrencies bij een broker te kunnen kopen, heb je eerst een eigen wallet nodig. Elke coin heeft zijn eigen wallet, waarmee je de desbetreffende coin kunt bewaren en versturen. De wallets hebben digitale private keys en public keys. De public key is een soort adres waar andere mensen of partijen cryptocurrencies naar kunnen versturen. Met de private key kun je juist coins versturen, dit is tevens ook meteen de sleutel waarmee je toegang hebt tot jouw geld. Hieronder zijn verschillende soorten cryptocurrency wallets beschreven met elk zo zijn voordelen en nadelen. Doe altijd je eigen onderzoek, Anycoin Direct is niet verantwoordelijk voor jouw keuzes.
Hardware wallets
Dit is een fysieke wallet die je met een USB in een PC doet. Na het uitvoeren van een handel kun je deze ergens veilig opbergen, omdat deze offline zijn. Ze zijn nergens verbonden aan een netwerk, waardoor dit een van de meest veilige manier is om crypto op te slaan. Wel zijn deze hardware wallets vaak duur om aan te schaffen. Bij een hardware wallet heb je beschikking tot je private keys, waardoor je bij verliezen van je wallet deze alsnog kan herstellen. De hardware Bitcoin wallet die Anycoin Direct jou aanraadt zijn Ledger en Trezor. Let wel op dat je niet elke coin op deze hardware wallets kan zetten.
Software wallets
Dit zijn wallets die opgeslagen zijn in de software van je computer of mobiel. De software wallets zijn vaak gratis en geproduceerd om het voor de gebruikers gemakkelijk te maken. De private keys zijn niet altijd beschikbaar, maar er is vaak wel een manier om je wallet te herstellen door middel van een ‘seed phrase’. Dit is een reeks van woorden die jouw private keys en public keys kunnen terug zetten, waardoor je weer beschikking hebt tot jouw geld. Dit verschilt vaak per aanbieder, controleer dus altijd waar jij over beschikt als klant. De software Bitcoin wallet die Anycoin Direct aanraadt zijn Exodus en Guarda. Wederom, Anycoin direct is niet verantwoordelijk voor het gebruik van deze wallets.
Exchange wallet
De naam zelf zegt het al, deze wallet zit op de crypto exchange waar je zelf coins koopt. Naast het bij elkaar brengen van vraag en aanbod, bieden sommige exchanges ook wallets aan. De wallets zijn in gebruik van de klant, maar technisch gezien in bezit van de exchange. Doordat al deze wallets opgeslagen zijn in een centraal systeem is het tevens ook meteen een doelwit voor hackers. Als gebruiker heb je geen beschikking tot private keys en is de enige mogelijkheid om je account te beveiligen door middel van een sterk wachtwoord en een twee-factor-authenticatie (2FA). Zodra je inlogt, wordt er gevraagd om bijvoorbeeld via je telefoon te bewijzen dat jij degene bent die inlogt. De veiligheid van een exchange wallet is dus beperkt en niet altijd in jouw eigen handen. Het aanmaken van een exchange wallet is vaak erg gemakkelijk en ook nog gratis.
Stap 4: Cryptowallet beveiligen
Nu je een wallet hebt aangemaakt, is het belangrijk dat je deze goed beveiligt. Het gaat tenslotte over je geld, wanneer iemand jouw private keys weet te onderscheppen heeft diegene toegang tot jouw wallet en ben je zo dit geld verloren. Wanneer je beschikking hebt tot deze private keys zul je deze goed moeten bewaren en mag je ze met niemand delen. Daarnaast zul je je account (waar mogelijk is) zo sterk mogelijk beveiligen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een lang wachtwoord te maken die je nergens anders voor gebruikt en niet te herleiden is of door middel van een 2FA.
Stap 5: Crypto order plaatsen
Na het aanmaken en beveiligen van je wallet en account kun je meteen gaan handelen. Een order begin je gemakkelijk op Anycoindirect.eu Vul de hoeveelheid euro je wil investeren in en zie meteen hoeveel Bitcoin je hiervoor terug krijgt. Start met de flow; volg de stappen om de order te plaatsen.
Stap 6: Aankopen of verkopen van je cryptomunten
Gefeliciteerd, je hebt Bitcoin gekocht. Maar wat nu? Als het goed is, heb je van tevoren een plan van aanpak gemaakt. Helaas is de cryptomarkt moeilijk te voorspellen. Het is daarom erg belangrijk om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Er zijn verschillende exitstrategieën die jou kunnen helpen bij het maken van je keuzes, die je op deze pagina terug kan vinden.
Nu dat we jou uit hebben gelegd hoe jij jouw crypto avontuur kan beginnen, vinden wij het ook belangrijk om jou meer te leren over de geschiedenis en technologie achter cryptocurrencies.
Hoe is cryptocurrency ontstaan?
Het cryptocurrency tijdperk begon allemaal in 2008 toen er een anoniem document verscheen genaamd ‘Bitcoin – A Peer to Peer Electronic Cash System’. Het werd geplaatst onder de naam Satoshi Nakamoto, van wie we tot op de dag van vandaag nog steeds niet weten wie het is of zijn. Na de openbaring van dit document, zijn veel ontwikkelaars aan het werk gegaan. Zo werd op 3 januari 2009 het genesis block gemined, zie dit als de allereerste versie van de data van Bitcoin. De aller eerste transactie van mens tot mens werd op 12 januari 2009 gemaakt. Satoshi Nakamoto verstuurde 10 Bitcoin naar Hal Finney, een computerprogrammeur die bijdroeg aan de ontwikkelingen van Bitcoin.
De eerste cryptocurrency was ontstaan en hoe deze gecreëerd is stond gewoon openbaar. Het duurde dan ook niet lang totdat er zogenaamde altcoins (alternatieve cryptocurrencies buiten Bitcoin) ontstonden, voorbeelden zijn Ethereum, Ripple en Dogecoin. Sommige altcoins voegen niks extra’s toe, maar meestal worden deze ontworpen met bepaalde verbeteringen. Zo worden bijvoorbeeld de coderingen achter de coins verbeterd, of worden er manieren bedacht om elektriciteit te besparen bij het minen van crypto. Elke altcoin heeft zijn eigen waarde, die je terug kunt vinden op verschillende websites.
Wat is Blockchain technologie?
Het ontstaan van Bitcoin is te danken aan de blockchain technologie. Een blockchain is een soort ketting van data blokken. De ketting is verspreid over een gigantisch netwerk van computers (ook wel nodes genoemd) in de hele wereld. Nieuwe blokken worden pas toegevoegd, wanneer deze gecontroleerd zijn door de meerderheid van de nodes in het netwerk. Deze worden gecontroleerd of de data dat het wil toevoegen correct is en of er geen foute transacties worden gemaakt. Dit maakt het ook mogelijk dat de data nooit verloren gaat. In het geval van Bitcoin gaat de informatie helemaal terug naar 2009. Doordat een nieuw blok altijd de informatie van het vorige blok bevat, zijn alle transacties te herleiden. De blockchain maakt het mogelijk om een veilige transactie te doen, zonder dat je hier een bank voor nodig hebt. Om je een beeld te geven bij deze uitleg, kun je onderstaande afbeelding nog bekijken.
Nu heb je de basiskennis van cryptocurrencies en weet je hoe je deze zou kunnen kopen. Wel raden we je aan om zelf ook nog onderzoek te doen om nog meer te weten komen over de cryptowereld. Bekijk onze andere blogs om op de hoogte te blijven.