Contact Info
Marshallweg 5
5466AH Veghel
info@bitcoinkopen.nl
+31 413 74 71 74

Bitcoinkopen.nl

g

Wat zijn muziek NFT’s en wat kan je ermee?

Music NFT’s (Non-Fungible Tokens) zijn een revolutionaire manier om digitale muziek te bezitten. Ze stellen luisteraars in staat hun favoriete tracks te bezitten in een volledig veilig, controleerbaar en permanent formaat. Deze nieuwe technologie kan een revolutie teweegbrengen in hoe we denken over muziekbezit en artiesten beschermen tegen piraterij. Labels zoals Spinnin records en Warner music hebben al een samenwerking aangekondigd met Polygon. Om meer opheldering te geven over wat een music NFT is ga ik meer vertellen over wat is een muziek nft? Hoe ziet de toekomst van muziek NFT’s eruit? En welke muziek NFT’s zijn er al te koop?

Wat is een NFT?

Een NFT is een digitaal object, opgeslagen op een blockchain. Het is een uniek en ondeelbaar token dat alles kan vertegenwoordigen, van kunstwerken tot fysieke voorwerpen en digitale media. Elke NFT heeft zijn eigen handtekening waarmee hij op de blockchain kan worden gevolgd. Dit betekent dat elke keer dat het wordt gekocht of verkocht, de transactie wordt vastgelegd in een onveranderlijk grootboek dat voor iedereen zichtbaar is, zodat volledige transparantie en vertrouwen verzekerd zijn.

Wat is een music NFT?

Muziek NFT’s brengen verschillende voordelen met zich mee voor zowel consumenten als makers. Voor luisteraars bieden ze een veilige manier om hun favoriete tracks te bezitten zonder zich zorgen te maken over piraterij en schending van het auteursrecht. Voor artiesten geeft het ze meer controle over hoe hun muziek wordt verspreid en stelt hen in staat rechtstreeks voor hun werk betaald te worden. NFT’s bieden ook een nieuwe manier om muziek te gelde te maken, zodat artiesten inkomsten kunnen genereren uit de verkoop van hun digitale activa.

Een muziek NFT is een digitaal goed dat is opgeslagen op de blockchain en gekoppeld aan een audiobestand. Het token fungeert als een licentie die eigendomsrechten van het audiobestand verleent aan de eigenaar ervan. Deze tokens zijn ondeelbaar en uniek, wat betekent dat ze niet kunnen worden gekopieerd of gestolen. Dit zorgt ervoor dat eigenaren volledige controle hebben over hun muziekbestanden en gecompenseerd worden voor elk direct of indirect gebruik ervan. Bovendien, wanneer iemand een NFT koopt wordt hij deel van een openbaar register dat op de blockchain is opgeslagen, waardoor het gemakkelijker wordt om na te gaan wie welke track gebruikt en waar.

Het is mogelijk dat in de toekomstmuziek NFT’s gebruikt kunnen worden om exclusieve releases in beperkte oplage te maken net zoals bij Lp’s vroeger gedaan werd. Bovendien zouden NFT’s kunnen worden gebruikt om een beter inzicht te krijgen in het publiek van een artiest en om nauwkeurigere informatie te verstrekken over hun fans. Verder zou het gebruik van digitale tokens nieuwe mogelijkheden kunnen openen voor de betrokkenheid van fans, zoals exclusieve lidmaatschappen, virtuele rondleidingen en zelfs stemrecht. Al met al is het potentieel grenzeloos als het gaat om wat er met muziek NFT’s gedaan kan worden.

Polygon lanceert samen met Warner music een eigen NFT-muziek platform

Polygon is een op Ethereum gebaseerd platform dat samenwerkt met Warner Music Group om een eigen muziek NFT-marktplaats te lanceren. Het biedt een veilige en gebruiksvriendelijke manier voor makers en fans om samen te werken aan projecten, maar ook om audio tokens te kopen, verkopen en verhandelen die auteursrechtelijk beschermde kunstwerken of fysieke objecten zoals vinyl platen vertegenwoordigen. Dit nieuwe platform belooft een revolutie teweeg te brengen in het denken over digitaal eigendom en muzikanten te helpen beschermen tegen piraterij.

Gala en hun eigen label Gala music

Gala is al langer bekend als het gaat over NFT’s, maar nu heeft Gala ook zijn eigen label opgericht om muziek te publishen als NFT’s. Bekende artiesten zijn er al bij aangesloten, zo is een van hun artiesten Snoopdog die al wat meer ervaring op heeft gedaan binnen de Meta verse en met NFT’s. Naast grote artiesten zoals Snoopdog zijn er ook artiesten zoals Bassjackers aangesloten en support Gala ook velen beginnende artiesten.

Muziek NFT’s kopen?

Er zijn al veel music NFT’s te koop zo heeft The Weeknd al een aantal nummers gereleaset als NFT. Om een overzicht te krijgen welke artiesten al thuis zijn in de NFT’s en welke muziek NFT’s je al kan kopen op Opensea:

Don Diablo

Don Diablo is als wat bekende in de muziekindustrie wanneer je aan NFT’s denkt. Zo is zijn eigen label Hexagon al veel bezig met artwork rondom de nummers die ze releasen met het album. Don Diablo heeft zelf het nieuws behaald door een set te verkopen als NFT voor maar liefst 1 miljoen euro. Hij is dan ook altijd heel actief in de NFT-markt zo is hij veel te horen op de app Club house samen met zijn collega Steve Aoki.

The Weeknd

The Weeknd was een van de eerste artiesten die een NFT-collectie uitbracht. Zo bracht The Weeknd de collectie “Acephalous by The Weeknd X  Strangeloop Studios” uit die 8 verschillende NFT’s bevatte. De NFT’s kreeg veel aandacht en hun floor price staat op het moment op 0,05 ETH.

Snoop Dogg

Snoop Dogg bracht zijn eerste NFT-collectie in 2021 uit genaamd “A Journey with the Dogg”. Hierbij kwamen er verschillende nummers uit als NFT. In 2022 heeft hij een nieuwe collectie uitgebracht wat dit keer geen muziek is maar enkel een afbeelding genaamd “Clay Nation”. Je raadt het al het zijn afbeeldingen waarop je beeldjes ziet staan gemaakt van klei. Ook heeft Snoop Dog een samenwerking met Sand Box, hiervoor konden fans NFT’s kopen van Snoop Dog voor in de game.

Steve Aoki

Steve Aoki heeft ook een NFT-collectie uitgebracht genaamd “Dream catcher”. Zo zijn er in totaal 10 verschillende NFT”s met een artwork van Antoni Tudisco met zijn muziek eronder. Deze NFT collectie maakte hij bekend met de app Club house, de gemiddelde prijs van de NFT bevindt zich op €450,- euro.

Shawn Mendes

Shawn Mendes staat niet alleen bekend om zijn muziek maar vertoond ook veel interesse in NFT’s. Zo heeft de popstar nog geen muziek uitgebracht maar heeft al veel interesse getoond in NFT’s.

Martin Garrix

Martin Garrix heeft zelf nog niks uitgebracht als NFT maar bezit wel een hele bijzondere. Zo heeft de nummer 1 DJ een Bored Ape gekocht waarvan de waarden vaak in de tonnen ligt. Hierdoor is hij een van de bezitters van de meest gewilde NFT samen met Diplo, Dj Khaled en Future.

Conclusie

Kortom, het gebruik van muziek NFT’s brengt een revolutie teweeg in hoe we denken over digitaal eigendom en distributie. Nu platforms als Polygon en Warner Music gebruikers een veilige manier aan het onwikkelen zijn om NFT-muziek te kopen en te beluisteren die auteursrechtelijk beschermde muziek vertegenwoordigen, zijn er eindeloze mogelijkheden voor artiesten en fans om deze tokens te verkennen. De toekomst ziet er dan ook rooskleurig uit voor de muziek labels en hun artiesten.