Contact Info
Marshallweg 5
5466AH Veghel
info@bitcoinkopen.nl
+31 413 74 71 74
Ethereum

Ethereum kopen

Ethereum (ETH)

Iedereen heeft er ondertussen wel eens van gehoord. Bitcoin, het eerste gedecentraliseerde geld. Natuurlijk is het hier niet bij gebleven. Mensen gingen op zoek naar een oplossing voor decentraliteit. Zodoende is Ethereum geboren. Het idee van Ethereum is dat iedereen hier zelf een decentrale applicatie (dApp) op kan bouwen en laten draaien. Dit allemaal via het gebruik van blockchain technologie. Maar wat zijn dan de voordelen van decentralisatie? Zo is er bijvoorbeeld geen derde partij of website nodig, is het veiliger en privacy vriendelijker.

Ethereum in het kort

dApps

dApps (decentralized applications) zijn open source applicaties die werken op de blockchain. Een dApp is decentraal, wat betekent dat niet door een enkele partij beheerd wordt.

Smart contracts

Smart contracts zorgen ervoor dat toepassingen op de Ethereum blockchain automatisch uitgevoerd worden. Het is een niet aanpasbaar digitaal contract dat in werking wordt gezet zodra er aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

NFT's

NFT’s (Non-Fungible-Tokens) zijn groot geworden op het Ethereum netwerk. Met NFT’s kan iemand eigenaarschap bewijzen via de blockchain. Dit gaat vaak om digitale kunst, game items of tickets.

Makkelijker dan ooit

Ethereum kopen of verkopen is nog nooit zo makkelijk geweest. Koop, verkoop en trade jouw favoriete cryptocurrencies nu! Ontvang uw Ethereum binnen 10 minuten na aankoop in uw persoonlijke wallet.

Ethereum kopen in
3 stappen

1

Maak een account aan

Maak gemakkelijk en snel een account aan zodat je kunt handelen.

2

Kies een bedrag

Selecteer de crypto munt en bepaal voor hoeveel euro Ethereum je wil kopen.

3

Ontvang de cryptomunten

Pak een kopje koffie, terwijl wij de cryptomunten naar je verzenden. Levering binnen 10 minuten.

Veelgestelde vragen over Ethereum

Wat is Ethereum?

Ethereum (ETH) is een gedecentraliseerde cryptocurrency waarmee je softwareplatformen kunt ontwikkelen. Alle software wordt op de blockchain gezet, waardoor niemand er iets aan veranderen, ook de maker zelf niet. Hierdoor zijn ze veiliger dan een platform dat door een bedrijf in beheer is. Ethereum heeft de intentie om voor iedereen een veilige digitale omgeving te creëren. Het is ontworpen om schaalbaar, programmeerbaar, veilig en gedecentraliseerd te zijn. Om die reden is de blockchain ideaal voor ontwikkelaars en bedrijven. In feite werken deze platformen op smart contracts, dit is een digitaal protocol waarmee automatische handelingen worden uitgevoerd, zodra de afspraken in het contract behaald zijn. De afspraken worden alleen beoordeeld op feiten. Doordat er geen mensen nodig zijn bij het goedkeuren/afkeuren van een contract, worden het slimme contracten genoemd. Maar dat brengt soms ook een nadeel, waarbij je bij sommige ‘normale’ contracten soms medeleven van iemand krijgt om een rekening later te betalen, is dit bij een smart contract niet het geval. Wanneer iemand een programma heeft gecodeerd op het Ethereum platform, zorgen nodes (duizenden computers op het netwerk) ervoor dat het werkt. Ethereum maakt het mogelijk dat mensen met elkaar kunnen verbinden door middel van het sterke gedecentraliseerd netwerk.

Het idee achter Ethereum is bedacht door Vitalik Buterin, een Canadees-Russisch computerprogrammeur en schrijver. Buterin werd in 2011 voor het eerst geintroduceerd met Bitcoin door zijn vader, waar hij toen weinig interesse in had. Totdat er in het spel een update uitgebracht werd, waarin zijn karakter een stuk minder sterk werd gemaakt. Dit was het moment waarop Buterin realiseerde dat decentralisatie erg belangrijk is in de digitale wereld. Hierna is hij meer gaan onderzoeken naar Bitcoin en wat de voor- en nadelen hiervan waren. Vitalik Buterin kwam op een idee om naast gedecentraliseerde betaalmethoden, andere software ook te decentraliseren. Hij publiceerde in 2014 een white paper om Ethereum te introduceren aan de wereld. Hij was toen nog maar 21 jaar oud. Een jaar later in 2015 werd het platform in samenwerking met Joe Lubin (de oprichter van het blockchain software bedrijf ConsenSys.45) gelanceerd. Zij slaagde erin om als eerste de blockchain technologie verder te ontwikkelen in de vorm van softwareprogrammering in plaats van alleen veilige virtuele betaalmethoden (bij o.a. Bitcoin).

De Ethereum koers uitgelegd

De Ethereum (ETH) koers geeft de prijs van één Ether op een specifiek moment aan. Deze wordt bepaald door vraag en aanbod. Je kan ETH in delen kopen, zo is het mogelijk om bijvoorbeeld 0.0001 ETH aan te schaffen. De prijs van Ethereum wordt voornamelijk beïnvloed door de vraag van de munt. De vraag naar de munt kan stijgen door bijvoorbeeld upgrades die gaan gebeuren, door acceptatie van cryptocurrencies in landen, positief nieuws op social media en het gebruik van crypto bij grote bedrijven of invloedrijke mensen. Het aanbod van Ethereum heeft in tegenstelling tot Bitcoin geen maximaal aantal. Wel worden er maximaal 18 miljoen coins aangemaakt per jaar, waardoor er toch een soort limiet aan toevoer is. Daarnaast worden er ook Ethereum blokken vernietigd (ook wel burn genoemd), om de transactiekosten voorspelbaarder te maken. De burn kun je online live bekijken om meer inzicht te krijgen.

Hoe werkt Ethereum?

Het Ethereum netwerk functioneert net als Bitcoin via een blockchain, alleen is Bitcoin alleen bedoeld voor decentrale betalingen en Ethereum voor decentrale applicaties én betalingen. Deze wordt door middel van Ethereum mining voortgezet, wat door een netwerk van computers plaatsvindt. Al deze computers proberen zo snel mogelijk een cryptografische puzzel op te lossen, waarbij degene die het als eerste lukt, beloond wordt met Ethereum. Dit proces wordt (op het moment van schrijven) op basis van het Proof-of-Work uitgevoerd. Proof-of-Work heeft echt wel een nadeel. Zo kost het enorm veel energie aan nodes. Daarom wordt hier naar verwachting per juni 2022 een hybride systeem van gemaakt. De gebruikers van Ethereum zitten hier namelijk al lang op te wachten. Het huidige Proof-of-Work zal worden gecombineerd met het Proof-of-Stake consensusmechanisme. Dit is een proces waarbij eigenaren van Ethereum hun munten kunnen inzetten, wat hen het recht geeft om nieuwe transactieblokken te controleren en toe te voegen aan de blockchain (op deze manier wordt je een soort controleur van het netwerk). Iedereen die eigenaar is van een bepaald aantal munten kan meedoen aan Proof-of-Stake.
Op dit moment kun je Ethereum zelf bepalen of je meer of minder transactiekosten betaald, hierdoor kan het zijn dat jouw transactie prioriteit krijgt of juist heel laat wordt uitgevoerd. Dit is nadelig voor de gebruikers van Ethereum en daarom wordt hier verandering in gebracht.

De overgang van het Proof-of-Work (PoW) naar het Proof-of-Stake (PoS) zorgt voor drie belangrijke voordelen:

  • De nieuwe PoS beschikt over de nieuwe ‘shard chains’. Dit zijn 64 kleine blockchains die allemaal een geselecteerde batch van gegevens verwerken. Hierdoor kan Ethereum veel meer transacties per seconde verwerken.
  • Doordat het PoS algoritme gebruik maakt van validators, hoeven mensen geen dure miningapparatuur te kopen. Hierdoor zullen mensen gemakkelijker meedoen als validator binnen het Ethereum netwerk. Dit resulteert zich in een verbetering van de algemene decentralisatie en de veiligheid van het netwerk.
  • Het validaten van Ethereum kost ook aanzienelijk minder energie. Zo zou de Ethereum blockchain 99,95% minder energie gaan verbruiken. Het energieverbruik van crypto is een veel voorkomende reden om tegen crypto te zijn.

Wat is een decentralized app (dApp)

Een decentralized app (dApp) werkt aan de hand van smart contracts op de blockchain en worden in de praktijk gebruikt voor onder anderen games, exchanges of browsers. Het doel achter dAPP’s is om onafhankelijk te zijn van tussenpersonen of bedrijven. Het platform is dus niet in beheer van één organisatie die aanpassingen kan maken aan het systeem of zomaar beslissingen kan maken. Bij een ‘normale’ applicatie is dit wel het geval. Zo kan bijvoorbeeld de organisatie van Twitter bepaalde tweets verwijderen of personen blokkeren omdat zij bepaalde uitspraken doen die volgens Twitter niet kunnen.
Een voorbeeld van een decentrale browser is Brave Browser, zij maken het mogelijk dat gebruikers hun eigen gegevens (denk aan welke websites je bezoekt voor hoelang) in beheer hebben door middel van blockchain technologie. Bij Google worden deze door middel van cookies verzameld en worden deze verkocht aan andere bedrijven. Via Brave browser (een dApp die draait op het Ethereum netwerk) is het dus mogelijk om je eigen privacy beter in de hand te houden.

Wat zijn NFT's ?

Non-fungible tokens (NFT’s) zijn bewijzen van eigendom van digitale verzamelstukken. Je hebt vast wel gehoord van de aap plaatjes die voor duizenden euro's verkocht worden. Toch zijn er heel veel verschillende toepassingen voor NFT's, zo kunnen het kunstwerken, muzieknummers, video’s, tickets en nog vele andere vormen. Al deze items zijn uniek van elkaar en hebben maar één eigenaar en wordt beveiligd op de Ethereum Blockchain. Wel kun je NFT’s verhandelen, waardoor ze interessant zijn voor beleggers. Een nadeel is dat de prijs van een NFT vaak niet heel goed onderbouwd is.

Ook deze NFT’s worden verhandeld door middel van een smart contract. Wanneer de koper en verkoper de smart contract hebben ondertekend, zal deze wijziging automatisch doorgevoerd worden op de blockchain. Dit is een proces dat peer-to-peer wordt uitgevoerd, verder zit er geen andere partij bij de trade en is het dus volledig gedecentraliseerd. Je bent dus gelijk na de transactie de officiële eigenaar van de NFT. De mogelijkheden van NFT’s zijn eindeloos en er zal nog veel nieuws ontdekt gaan worden.

Nieuwsgierig naar andere cryptocurrencies?

Lees meer

Voeg Ethereum toe aan je portfolio

Sluit je aan bij miljoenen anderen en investeer in de toekomst. Koop Ethereum gemakkelijk, snel en veilig via Nederlands meest vertrouwde crypto broker.