Contact Info
Marshallweg 5
5466AH Veghel
info@bitcoinkopen.nl
+31 413 74 71 74

Bitcoinkopen.nl

Litecoin halving en Bitcoin koers

Wat voor invloed heeft de Litecoin halving op de Bitcoin koers?

De Litecoin Halving voorraad staat voor de deur, en cryptobezitters vragen zich ongetwijfeld af hoe zo’n belangrijke gebeurtenis de prijs van Litecoin zal beïnvloeden. Terwijl sommigen beweren dat een afname van het aantal beschikbare Litecoins een opwaartse druk op de prijs kan uitoefenen, suggereren anderen dat de toegenomen concurrentie tussen cryptocurrencies kan leiden tot een uiteindelijke neerwaartse trend. We hebben geprobeerd de zaken duidelijker te maken door dieper in te gaan op wat deze gebeurtenis zou kunnen betekenen voor de toekomstige waarde van Bitcoin.

De cryptomunt Litecoin (LTC), ook bekend als digitaal zilver, is met bijna 60 procent in waarde gestegen sinds het FTX faillissement en de daaruit voortvloeiende correctie begin november. De belangrijkste reden is vooral te zien in de aanstaande halveringsdatum van de Proof-of-Work (PoW) munt in juli/augustus van dit jaar. De halvering van de block reward zette beleggers aan om meer te investeren in 2022. Hierdoor is Litecoin een van de outperformers van het zwakke beursjaar 2022. De positieve prestaties van de LTC-prijs zouden dan ook gezien kunnen worden als een test voor de koersontwikkeling van zijn grote broer Bitcoin, het digitale goud.

Wat is Litecoin halving?

Litecoin halveren is een proces waarbij elke 840.000 geminede blokken de blockreward voor miners wordt gehalveerd. Dit werd oorspronkelijk ingevoerd als onderdeel van het consensusprotocol (Proof-of-Work) van Litecoin om de snelheid waarmee nieuwe Litecoins worden aangemaakt te verminderen, en zo de inflatie te beheersen en de munt te devalueren.

De eerste Litecoin halvering vond plaats op 25 augustus 2015 met een blockreward van 50 LTC per gemined blok. Die beloning werd na die eerste halvering gehalveerd tot 25 LTC per blok. De huidige LTC blockreward is 12,5, maar rond juli/augustus 2023 wordt er weer een halvering. In dit tempo zouden alle resterende Litecoin tegen 2142 uitgegeven moeten zijn.

Het belangrijkste doel van een Litecoin halvering is om de inflatie in de loop van de tijd te verminderen, zodat elke munt uiteindelijk zeldzamer en waardevoller wordt dan voorheen. Dit heeft onder beleggers discussie aangewakkerd over hoe dergelijke gebeurtenissen de prijzen kunnen beïnvloeden; terwijl sommigen geloven dat ze kunnen stijgen door toegenomen schaarste, wordt er ook gesuggereerd dat de prijzen kunnen dalen doordat miners de markt verlaten omdat hun beloningen met de helft worden verminderd.

Deze gebeurtenis leidt typisch tot speculatie over blockreward, prijsstabiliteit en mogelijke netwerkeffecten, omdat minder miners worden beloond voor hun werk na de halvering. Daarnaast kan ook de dynamiek van de toevoer van munten worden beïnvloed, omdat er daarna minder nieuwe munten in omloop komen, wat de vraag kan vergroten als gebruikers verwachten dat hun waarde in de loop der tijd zal toenemen omdat er na de halvering minder aanbod uit nieuwe bronnen beschikbaar is.

Heeft halving invloed op de Litecoin prijs?

Het antwoord op de vraag of halvering de Litecoinprijs beïnvloedt is geen eenvoudig ja of nee. Halveren leidt niet altijd tot een directe stijging van de Litecoin-prijzen, zoals we zagen in 2015 en 2019. Toch kan worden gesteld dat halvering na verloop van tijd een soort invloed heeft op de prijs van LTC. Halving zet een opwaartse druk op het beschikbare aanbod van LTC, waardoor het gewilder wordt en de prijs op lange termijn stijgt. Ook moet worden opgemerkt dat wanneer Bitcoin rally’s maakt, beleggers vaak kijken naar altcoins zoals LTC voor spreidingskansen, wat verder kan bijdragen aan stijgende Litecoin-prijzen op termijn.

Of halveringen enig effect hebben op de prijzen van Litecoin hangt uiteindelijk grotendeels af van de marktomstandigheden op een bepaald moment. Hoewel het moeilijk is om definitief een verband te leggen tussen halveringen en LTC-prijsactie, is het duidelijk dat deze gebeurtenis samen met andere factoren zoals vraag en aanbod de prijsstelling ervan in de loop der tijd kan beïnvloeden.

De halving van Litecoin dit jaar kan als voorbeeld gezien worden voor de halving van Bitcoin in 2024. Mensen in bezit van Bitcoin zullen de prijs van Litecoin in de gaten houden om zich voorbereiden op de halving van Bitcoin. Op deze manier kunnen zij zich voorbereiden en bedenken wat zij zouden doen als de halving van Bitcoin nadert.