Contact Info
Marshallweg 5
5466AH Veghel
info@bitcoinkopen.nl
+31 413 74 71 74

Bitcoinkopen.nl

Wat is een Bitcoin halving en wanneer vindt de volgende plaats?

In 2024 vindt de nieuwe Bitcoin halving plaatst. In 2020 vond de laatste plaatst met een opbrengst van 12,5 Bitcoin naar 6,25 Bitcoin per gemined block. De volgende Bitcoin halvering gaat plaatst vinden op 23 maart 2024 waarbij de opbrengst van 6,25 naar 3,125 gaat. Om je meer te vertellen over wat er allemaal bij komt kijken ga ik meer vertellen over wat een Bitcoin halving precies inhoudt? Wat doet de Bitcoin halving met de koers? En wat houdt een Bitcoin halving in voor Bitcoin miners?

Een Bitcoin halvering is een belangrijke gebeurtenis voor handelaren, omdat het aantal Bitcoin dat door het netwerk wordt gecreëerd, wordt verminderd. Dit vermindert het aanbod van nieuwe munten, waardoor de prijs kan stijgen als de vraag groot blijft. Hoewel dit gebeurde in de maanden voor en na de vorige halveringen, waardoor de prijs van Bitcoin snel steeg, zijn de omstandigheden waaronder elke halvering plaatsvindt onbekend.  

Bitcoin halvering in het kort

  • Elke 4 jaar vindt een halvering plaatst
  • De volgende halvering is op 23 maart 2024
  • In 2140 zijn alle Bitcoins gemined
  • De miners krijgen dan nog maar de helft van hun beloning
  • De Bitcoin koers schommelt vaak richting de halvering
  • De Bitcoin halvering vindt plaatst om het aanbod onder controle te houden

Hoe verdienen Bitcoin miners hun geld?

Bitcoin-miners verdienen Bitcoin door het proces van mining. Door transacties te verifiëren en vast te leggen op de blockchain, worden miners beloond met nieuwe Bitcoin. Blokken op het Bitcoin netwerk zijn als pagina’s in een grootboek. Een blok is hetzelfde als een grootboek, wanneer een pagina met alle Bitcoin-transacties erop die geverifieerd zijn af is, wordt de pagina toegevoegd aan het grootboek of ook wel het blok. Wanneer het blok helemaal vol zit met pagina’s wordt het blok volledig afgesloten en een nieuwe wordt geopend. Een blok wordt elke 4 jaar opnieuw geopend en dan vindt er ook een Bitcoin halving plaatst.

Wat is een Bitcoin halving?

De datumblokken zijn allemaal gemined en het aftellen naar de volgende Bitcoin halvering is begonnen. Voor degenen die niet bekend zijn met de term: een halvering vindt elke vier jaar plaats in Bitcoin, wanneer het aantal nieuwe Bitcoin dat elk blok wordt gecreëerd, wordt gehalveerd. Deze gebeurtenis wordt meestal zeer verwacht door de gemeenschap, omdat het een aanzienlijke stijging van de waarde van Bitcoin kan veroorzaken.

Dus wat is de techniek achter de Bitcoin halvering precies? Eenvoudig gezegd is het een proces dat de hoeveelheid nieuwe Bitcoin die elke dag wordt gecreëerd, vermindert. Bitcoins worden gedolven door complexe wiskundige problemen op te lossen. Het aantal Bitcoin dat voor een opgelost probleem wordt toegekend, neemt na verloop van tijd af, dus is er steeds meer rekenkracht nodig om nieuwe Bitcoins te delven. Het aantal Bitcoin dat per dag wordt gemined, varieert afhankelijk van de rekenkracht die wordt gebruikt om ze te delven. Deze vermindering gebeurt elke 210.000 blokken, of ongeveer elke vier jaar. Het oorspronkelijke plan was om de beloningen elke 210.000 blokken met de helft te verminderen, maar vanwege zorgen over deflatie en winstgevendheid van de miners worden de beloningen in plaats daarvan met de helft verminderd.

Waarom vindt een Bitcoin halvering plaatst?

De belangrijkste reden voor het halveren is om het aanbod van Bitcoin onder controle te houden. Het idee is dat door langzaam nieuwe Bitcoins in het systeem te brengen, de prijs stabiel blijft en deflatie wordt voorkomen. Door elke 4 jaar 50% van de opbrengsten te verwijderen, wordt ook een stimulans gecreëerd voor mensen om hun Bitcoins vast te houden en niet uit te geven, wat kan helpen om de munt te stabiliseren.

Er zijn veel positieve aspecten van een Bitcoin halvering. Ten eerste laat het zien dat de blockchain daadwerkelijk werkt zoals bedoeld. Het bewijst ook dat Bitcoin een deflatoire munt is, wat ertoe zou kunnen leiden dat meer mensen er in de toekomst in gaan investeren.

Er zijn echter ook enkele negatieve aspecten van een Bitcoin halvering. Als de prijs van Bitcoin bijvoorbeeld aanzienlijk zou dalen na een halvering, zou dat mensen kunnen ontmoedigen om er in de toekomst in te investeren.

Wat betekent een Bitcoin halvering voor de Bitcoin miners?

Miners zullen beloond blijven worden met nieuwe Bitcoin voor hun werk, maar de snelheid waarmee ze beloond worden zal halveren. Miners zijn slechter af na de halvering omdat zij per blok minder geld verdienen. Deze vermindering van inkomsten wordt echter gecompenseerd door een stijging van de waarde van Bitcoin, zodat mijnwerkers in totaal nog steeds meer geld verdienen.

Bitcoin-miners verdienen na de halvering minder geld omdat de beloning voor het verifiëren en vastleggen van transacties met 50% wordt verlaagd. Deze vermindering van inkomsten wordt echter gecompenseerd door een stijging van de waarde van de Bitcoin, zodat mijnwerkers over het geheel genomen nog steeds meer geld verdienen.

Miners zijn beter af na de halvering omdat zij in totaal meer Bitcoin verdienen ondanks de verlaging van de beloning per blok. Deze waardestijging is het gevolg van de beperkte voorraad Bitcoin en de toenemende populariteit ervan.

De eerste verlaging vond plaats in 2012, toen de prijs daalde van 50 Bitcoins naar 25 Bitcoins. De prijs bedroeg toen slechts 10,58 dollar. De tweede verlaging vond plaats in 2016 en zag de prijs dalen van 25 Bitcoin naar 12,5. De prijs bedroeg toen 463,00 dollar. De derde verlaging vond plaats in 2020 en ziet de prijs dalen van 12,5 Bitcoins naar 6,25. De prijs bedroeg toen 8.070 dollar en steeg daarna naar 8.700 dollar. De volgende halvering zal plaatst vinden in 2024 en ziet de prijs dalen van 6,25 naar 3,125 Bitcoin.

Wat zijn de verwachtingen van de Bitcoin waarde na een halvering?

Sommige handelaren geloven dat de volgende halvering een soortgelijke stijging van de prijs van Bitcoin zal veroorzaken, terwijl anderen denken dat de impact minimaal zal zijn. Niemand weet zeker wat er zal gebeuren totdat het gebeurt, maar het is zeker een interessante gebeurtenis om in de gaten te houden!

In het verleden steeg de prijs van Bitcoin meestal in de maanden voorafgaand aan een halvering en bleef daarna stijgen. Dit was het duidelijkst te zien in 2016, toen de prijs in de zes maanden voor de gebeurtenis steeg van $432 naar $968.

Ondanks de verlagingen van de prijs zijn de prijzen in de aanloop naar elke halvering steeds gestegen. Dit kan grotendeels worden toegeschreven aan de toegenomen vraag van beleggers en houders die willen profiteren van het deflatoire karakter van Bitcoin en de toegenomen schaarste van nieuwe munten.

Deze keer is er veel speculatie over wat er zal gebeuren als de halvering komt. Sommigen denken dat de prijs omhoog zal schieten omdat investeerders zullen proberen Bitcoin in handen te krijgen voordat het aanbod afneemt. Anderen denken dat de waarde relatief stabiel zal blijven, zoals bij eerdere halveringen. Niemand weet precies wat er gaat gebeuren tot het gebeurt, maar dat heeft mensen er niet van weerhouden voorspellingen te doen.

De invloed van de halvering van de Bitcoin is moeilijk te voorspellen. Analisten verwachten dat de cryptoprijs zal stijgen door het verminderde aanbod van munten na de halvering. De vraag naar Bitcoin hoeft echter niet per se te groeien en zou zelfs gelijk kunnen blijven. Er zijn veel andere cryptocurrencies op de markt die de vraag naar Bitcoin kunnen beïnvloeden.